Tiina Kangro asutab omastehooldajate liidu

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Kangro.
Tiina Kangro. Foto: Peeter Langovits

Kolmapäeval kutsub ajakirjanik ja telesaate «Puutepunkt» produtsent Tiina Kangro riigikogu konverentsisaalis ellu uue kodanikuorganisatsiooni Eesti Hooldajate Liit (EHOL), mis ühendab omastehooldajad, hooldustöötajad, haridus-, rehabilitatsiooni- ja meditsiinialade spetsialistid.

«Kui Eestis on rohujuuretasandi organisatsioonid enamasti eneseabiühingud, siis ütleme otse välja: EHOL-i puhul on tegemist survegrupiga, mis hakkab nõudma riigilt senisest süsteemsemat tööd ja paremaid lahendusi. Samal ajal pakume ennast appi neid lahendusi välja töötama. Meie liikmetel on kogemust ja sügavaid teadmisi, mida tuleb kasutada,» rääkis liidu loomise üks eestvedaja, Linnalehtede grupi peatoimetaja ja telesaate «Puutepunkt» produtsent Tiina Kangro.

Tema sõnul on Eestis tekkinud olukord, kus sotsiaalteemadega küll suure hooga tegeldakse ja selle tegelemise peale kulutatakse ka hulgaliselt poliitikute-ametnike-erialainimeste tööaega ja palgaraha, kuid väga sageli jäävad inimesed siiski abita. «Juttu on palju, luuakse arengukavasid, projektitatakse ja piloteeritakse, kulutatakse ressurssi, aga tulemus jääb kesiseks. Meie sotsiaalsüsteemis ei ole piisaval määral asjatundlikkust ja puudub järjepidevus, palju auru läheb ventiili vahelt välja ja seepärast mootor töötab halvasti,» lisas Kangro.

Ta märgib, et Eestis on olemas kogemuste ja teadmistega inimesed, kuid hetkel ei kasuta riiklik süsteem seda kompetentsi piisavalt. Liidu eesmärk on ühendada asjatundjate jõud, teha nende hääl kuuldavaks ja asuda riigile partneriks Eesti parema tuleviku nimel.

Eesti sotsiaalsüsteemi ja sellega seotud eluvaldkondi tuleb edaspidi arendada süsteemsemalt, järjekindluse ja suurema professionaalsusega, lisas Kangro.

Liidu asutamise mõtte taga on eeskätt viimse kannatuste piirini viidud omastehooldajad, aga ka vabatahtlikud ja pühendunud spetsialistid, kes puutuvad erivajadustega inimeste ja nende perekondade olukorraga igapäevaselt kokku oma tööpostil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles