E-sigaretiäri lööb rekordeid

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti suurima e-sigaretifirma Elgery kaas­omanik Oliver Lehtsaar ütleb, et e-sigarette pole mõtet võrrelda puhta õhuga, vaid nende häid ja halbu külgi tuleb võrrelda tavalise tubakasuitsuga.
Eesti suurima e-sigaretifirma Elgery kaas­omanik Oliver Lehtsaar ütleb, et e-sigarette pole mõtet võrrelda puhta õhuga, vaid nende häid ja halbu külgi tuleb võrrelda tavalise tubakasuitsuga. Foto: SCANPIX

Iga kuu lisandub tuhandeid uusi e-sigarettide pruukijaid. Vaatamata tarbijate suurele poolehoiule on ravimiameti ja sotsiaalministeeriumi ametnikud valinud e-sigarettide osas meelepärase «keelame ära!»-tee.

Vahel räägivad arvud iseenda eest. Ülemöödunud aastal oli selle firma käive alla 90 000 euro, eelmisel aastal 300 000 eurot, aga sellel aastal on juba oktoobriks koos 2,5 miljonit eurot.

Firma nimi on Elgery ja just nemad on vastutavad Eestit tabanud e-sigarettide buumi eest – iga kuu lisandub neile tuhandeid uusi kliente. Kui enamasti räägivad ettevõtjad ärikohtumistel niššidest ja segmentidest, siis Elgery noorte meeste ja naiste lap-top’ide ekraanidel näitavad graafikunooled üles ja ainult üles.

Buum on tulnud ootamatult ja turuosalised on segaduses: ravimiamet piirab ja üritab e-sigaretiäri kontrolli alla saada; sotsiaalministeerium ei tea veel, mida teha; politsei täidab käsku; poliitikud ei oska seisukohta võtta; tarbijakaitseamet manitseb («vaadake, et te oma reklaamides ei kasuta sõnu «tervislikum kui tavaline tubakas»»); maksuamet on äraootaval seisukohal. Ning kõige lõpuks tubakafirmad, kes vaatavad kõrvalt ja teevad näo, et neid see teema ei puuduta. Kõik on kokku aga paras segadus.

Iseenesest on e-sigaret suhteliselt lihtne elektrooniline seade, mis koosneb akust, väikesest mahutist, kuhu valatakse «suitsetamiseks» vajalik vedelik, ja kuumutist, mis vedelikku aurustab. Välimus on seinast seina, osa imiteerib oma värvilt ja suuruselt tavalisi sigarette, osa jälle üritavad põhimõtteliselt teistsugused välja näha, näiteks kasvõi seeläbi, et LED-lambike, mis e-sigaretti imedes põlema läheb, on sinist, aga mitte punast värvi – viimane ju meenutaks liiga palju tavalist suitsu. Loomulikult on poodidesse jõudnud ka piibu ja pastapliiatsi kujuga e-sigaretid.

Kasutatavate vedelike maitseid ja lõhnu on samuti igasuguseid: melon, kirss, kohv. Vali, mida tahad! Oluline on muu – ühed vedelikud ei sisalda nikotiini ja teised sisaldavad. Esimesel juhul tõmbaksid sa endale suhu lihtsalt lõhnastatud-maitsestatud auru, teisel juhul aga ka nikotiini. Kasutajad tihti segavadki nikotiinivabasid ja nikotiini sisaldavaid vedelikke – maitse pärast, aga ka seetõttu, et nikotiini annuse tugevust reguleerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles