Retsept tänapäeva suurima epideemia – liigse istumise – vastu

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taastusraviarst Ragnar Viir soovitab paigalistumist igal võimalusel vältida. Ise on ta selle põhimõtte järgi elanud ja 70-aastaselt supervormis.
Taastusraviarst Ragnar Viir soovitab paigalistumist igal võimalusel vältida. Ise on ta selle põhimõtte järgi elanud ja 70-aastaselt supervormis. Foto: Andres Haabu

Viimastel aastatel räägitakse aina enam sellest, kui tervisthävitavalt mõjub inimestele liigne istumine.  Aastakümneid liikumisprobleemidega tegelenud doktor Ragnar Viir ütleb, et päevad läbi kestva istumise kahjulikku mõju ei kustuta isegi õhtune tervisespordi pooltund. «Oluline on muuta eluviisi  nii, et paigalistumist igal võimalusel vältida,» ütleb ta.

Lepime doktor Viiruga kokku, et kui ilm vähegi lubab, teeme intervjuu Kadriorus kõndides. Ilm soosib meid ja nii toimubki intervjuu käigupealt – me ei istu kahe tunni jooksul kordagi. Omamoodi sümboolne, sest tänapäeval kiputakse unustama, et inimene on loodud liikuma, mitte istuma. Numbrite keeles näeks see välja nii, et kui ürginimene kõndis päeva jooksul 45 kilomeetrit, siis tänapäeva kontoritöötaja käib vaid hädise kilomeetri.

Alguses näitab Viir ette harjutuse, mida iga istuva tööga tegelev inimene peaks korra tunnis kaks minutit tegema. Ta heidab selili, kõnnitab 20 korda jalgu nii, et kannad tavalise kõndimise rütmis maad puudutavad ja teeb seejärel kätega 20 õlaringi, jäljendades käte liigutusi nii, nagu rinnuli ujudes. Selili harjutuse tegemine tundub kummaline, kas püsti ei võiks seda teha? Vastuseks palub doktor mind kummagi käega kordamööda testida vastaspoolse õla ja kaela vahelist lihast, esiteks pingil istudes ja seejärel selili. Lihaspinge vahe on selgelt tuntav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles