Vanglaautoriteedile tehti puhkuse ajal verine kingitus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murru vangla kunagiste vangide ja vangivalvurite protsess on toonud kohtumaja suurimasse saali alati eriti karmid turvameetmed. Sel mullu tehtud fotol on riigiprokurör Steven-Hristo Evestus (vasakult), politseinik, Romeo Kalda kaitsja vandeadvokaat Janek Valdma ja Kalda ise.
Murru vangla kunagiste vangide ja vangivalvurite protsess on toonud kohtumaja suurimasse saali alati eriti karmid turvameetmed. Sel mullu tehtud fotol on riigiprokurör Steven-Hristo Evestus (vasakult), politseinik, Romeo Kalda kaitsja vandeadvokaat Janek Valdma ja Kalda ise. Foto: Liis Treimann

Harju maakohtus eile jätkunud Murru vangide, eksvangide ja vangla eksjuhtide kohtuprotsessil ilmnes, et eluaegne vang Romeo Kalda tegi vanglast puhkusel viibinud vangla kroonimata kuningale Vladimir Živolupile «kingituse» – kihutas teised tolle mehe väidetavat laimajat tapma.


Enne eilse istungi algust kutsuti Harju maakohtu Liivalaia tänava majja kiirabi, sest Viru vanglast kohale toodud kolm eluaegset vangi oigasid – käerauad olid teinud neile liiga ehk pigistanud veresooned nii kinni, et käed on surnud.



Kiirabibrigaad ei leidnud, et eluaegsetel vangidel Andrei Talil, Rene Vainikul ja põgenemisaltil Kaldal oleks tõsiseid terviserikkeid, mis takistaks neil kohtus istuda.



Jõhkrad arveteklaarimised


Kohtuistungi alguses hakkas aga Tali tühja kõhu pärast lärmi lööma. Varase pika sõidu tõttu jäänud tal hommikukohv joomata ja -söök söömata. Kuigi kohus talle kohvi ei pakkunud, rahunes mees lõpuks ise maha, teatades, et kohtu küsimustele tema enam ei vasta.



Eilsel, nüüd juba üheksa süüdistatava istungil (kümnenda süüdistatava, vangivalvur Olaf Tšarnetski pikaleveninud haiguse tõttu eraldas kohus tema asja, mistõttu see tuleb uurimisele tulevikus – toim) pidas mitmetunnise süüdistuskõne riigiprokurör Steven-Hristo Evestus.



Ilmnes, et 2006. aastal, nähtavasti ka enne seda, valitses Murru vanglas suur korralagedus, kus juhtohjad olid vangide käes. Toona 1500 kinnipeetavaga vanglas viisid nn eliitvangid läbi karistusaktsioone, makstes julmade peksmiste, ka tapmisega kätte neile, kellega neil olid probleemid või keda nad tahtsid mõnitada ja alandada.



Evestuse hinnangul vaatasid eksdirektor Gunnar Bergvald ja talle alluv julgestusosakonna ülem Rein Põder räigetele seaduserikkumistele läbi sõrmede, hoidsid informatsiooni enda teada ega teinud midagi tõe väljauurimiseks ja kriminaalasjade algatamiseks.



Üks, kes Murrus vangide omavahelise arveteklaarimise käigus jõhkralt ja eriti piinavalt 2006. aasta augusti algul kaasvangide poolt surnuks peksti, oli Igor Korseikin. Mees, kes ei meeldinud Živolupile.



Evestus nimetas Kaldat Korseikini tapmises eriti suureks peategelaseks, mõrvale kihutajaks, kes isegi uhkeldas selle võika sündmusega kaasvangide ees. Prokurör nentis, et just Kalda oli see, kes tahtis Živolupile teenet osutada, «kingitust teha». Selle «kingituse» all mõtles prokurör Korseikini tapmist.



Lisakaristused eksvangidele


Bergvaldile nõudis Evestus kahe- ning Põdrale kahe ja poole aastast vabadusekaotust tingimisi kolmeaastase katseajaga. Kolme eluaegset vangi ei ähvarda aga enam miski, kuigi neile nõudis prokurör vabadusekaotust. Kaldale näiteks kaheksa-aastast vangistust, mis oleks talle nagu hane selga vesi.



Ent eile istus süüdistatavate seas ka neli eksvangi, kes juba on oma eelmise vanglakaristuse ära kandnud. Neist kolmele nõudis prokurör Korseikini mõrvas osalemise eest 8–10-aastasi vabadusekaotusi.



Kui kohus on prokuröriga ühte meelt, veedavad Sergei Sokolovski, Juri Stupak ja Karol Lük järgmised aastad vanglas.



Živolupile küsis Evestus tapmisele kihutamise eest kuue kuu ja 21 päeva pikkust vangistust, ent kuna see mees on seoses Korseikini tapmisega juba eeluurimisvanglas olnud, jääks tema vabadusse.



Esmaspäeval jätkab kohus kaitsekõnede kuulamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles