Neli ühendust: riik seadku õppelaenuõiglus taas jalule

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tahvel.
Tahvel. Foto: Mihkel Maripuu

Haridusvaldkonnaga seotud ühendused tegid täna pöördumise valitsusele, kus kutsuvad üles jätkama õppelaenu hüvitamist kõigile neile, kes olid võtnud õppelaenu enne 1. juulit 2009.


Nimelt jõustus 1. märtsil kohtulahend, mis kohustab Anija vallavalitsust jätkama Kehra gümnaasiumi õpetajale Mirjam Tinnole õppelaenu hüvitamist ning kustutama ka kuni kohtuotsuse jõustumiseni hüvitamata jäänud õppelaenu põhiosa.

«Õppelaenu hüvitamise otsus puudutas otseselt tuhandeid toonaseid tudengeid, avaliku sektori töötajaid, lapsevanemaid ning peatselt lapsevanemaks saavaid isikuid. Otsuse juriidilisest küljest suurema ulatusega on selle õiglustunde ja inimliku kindluse küsimus,» seisab pöördumises.

Ühendused lisavad, et Tallinna halduskohtu 29. jaanuari kohtuotsus Mirjam Tinno kaebuse osas on andnud riigikogu otsusele juriidilise hinnangu ning annab aluse järgmistele avaliku sektori töötajatele ja lapsevanematele kohtu poole pöördumiseks.
«Riigi ega selle kodanike huvides ei ole üksteise vastu kohtus käimine. Kahjuks ei ole paljudel avaliku sektori töötajatel ega lapsevanematel jäänud hetkel muud varianti, kuid pöörduda õigluse saavutamiseks kohtu poole,» märgitakse pöördumises.

Ühendused teevad valitsusele ettepaneku algatada vastava seaduse muutmine ja jätkata õppelaenu hüvitamist avaliku sektori töötajatele ning lapsevanematele, kes olid võtnud õppelaenu enne 1. juulit 2009.

Nende sõnul lõpetab riik nii õiguspärase ootuse põhimõtte rikkumise ning laheneb probleem, mis kaasnes loomuliku üleminekuaja puudumisega.

Ühispöördumisele on alla kirjutanud Eesti Üliõpilaskondade Liit, Eesti Kõrgkoolide-, Teadus- ja Arendusasutuste Ametiliitude Ühendus UNIVERSITAS, Eesti Haridustöötajate Liit ja Riigi- ja Omavalitsusasutuste Töötajate Ametiühingute Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles