Hiina peaminister viibutas USA suunas hoiatavalt sõrme

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina peaminister Wen Jiabao täna Pekingis.
Hiina peaminister Wen Jiabao täna Pekingis. Foto: AP / Scanpix

Hiina peaminister Wen Jiabao manitses Ameerika Ühendriike ja kritiseeris seda surve avaldamise eest, sest ameeriklased sooviksid näha jüaani tugevnemist USA dollari suhtes, et nii elavdada USA eksporti.


Ka soovitas ta USA-l teha rohkem tööd finantssüsteemi arendamiseks ja muuta oma välispoliitikat, et arendada suhteid Hiinaga, vahendas

The Washington Post

.

Weni sõnavõtust jäi mulje, et Hiina jätkab sel aastal üsna karmi joont suhetes Ühendriikidega.

Kommentaarid rõhutavad Hiina kasvavat enesekindlust rahvusvahelisel areenil, mille taga on edukas globaalse finantskriisi lahendamine.

Wen soovitas Ühendriikidel astuda konkreetseid samme, et arendada finantsperspektiivi ja kaitsta Hiina investeeringuid USA valitsuse võlakirjades. Hiina on andnud laenuks sadu miljardeid dollareid ja riiki on nimetatud koguni «Ameerika Ühendriikide pankuriks».

Valitsusjuht väljendas lootust, et suhted USAga paranevad. Samas kritiseeris ta USA presidendi Barack Obama administratsiooni Tiibeti usujuhi Dalai Lama vastuvõtmises. Samuti nurises ta, et USA müüs miljardi dollari eest relvi Taiwanile.

«Nende sammudega rikkus USA Hiina territoriaalset puutumatust,» märkis ta.

Mõni aeg tagasi nõudsid Hiina ametnikud, et Ühendriigid peavad paluma vabadust relvatehingu ja Dalai Lamaga kohtumise pärast. USA ametnikud pole seda teinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles