Toetajad: Soome lükkas tagasi «Groznõi ingli» asüülitaotluse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hadižat Gatajeva lapsega.
Hadižat Gatajeva lapsega. Foto: humanrightshouse.org

Groznõi ingliks kutsutud Hadižat Gatajeva ja tema abikaasa Malik Gatajevi tugirühm teatas eile, et Soome migratsiooniamet lükkas tagasi abielupaari varjupaigataotluse, kuid Gatajevid kavatsevad otsuse edasi kaevata.


Tšetšeenia pealinnas Groznõis ja Leedus Kaunases kümnetele tšetšeeni orbudele kodu andnud Gatajevid on Venemaa kodanikud ning nende toetajate sõnul viibivad nad praegu endiselt Soomes, vahendas YLE.

Soome migratsiooniamet keeldus taotluse tagasilükkamist kinnitamast, kuna üksikuid juhtumeid ei saa nad kommenteerida.

Abielupaar on YLE teatel kodu andnud üle 30 lapsele, kellest osa on nad ka lapsendanud. Alaealistest lastest üheksa elab Leedus ja 11 Groznõis Gatajevite sugulaste juures.

Soome politsei pidas Gatajevid Leedu vahistamisorderi alusel kinni jaanuaris, kuna abielupaar ei ole ära kandnud oma pooleteiseaastast vanglakaristust, mille Leedu kohus neile kahe täiskasvanuks saanud orvu väljapressimise eest määras. Varem on abielupaar Leedus süüdi mõistetud muu seas laste väärkohtlemises.

Mitmed inimõigusorganisatsioonid kahtlustavad, et Gatajevite karistamisel on poliitiline tagapõhi. Abielupaar ise on väitnud, et süüdistused olid väljamõeldud ning Leedu julgeolekutöötajad avaldasid tunnistajatele survet.

Vilnius nõuab, et Soome Gatajevid Leedule välja annaks, kuid Soome kõrgeim kohus on palunud vastava otsuse tegemiseks nõu Euroopa Kohtult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles