Laulupoisid alistasid tipud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Häädemeeste keskkooli poisteansambel võitis esikoha nii Pärnumaa poisteansamblite võistulaulmisel kui üleriigilisel kooliansamblite konkursil Jõgeval.

Nädalapäevad tagasi Alo Mattiiseni muusikapäevade raames toimunud üleriigiliselt kooliansamblite konkursilt Jõgevalt teist aastat järjest esikohaga naasnud Häädemeeste keskkooli 5.-6. klassi kuus laulupoissi kinnitasid kui üks mees, et konkursil oli väga palju häid ansambleid ja võita oli ülimalt raske.

Meeldib laulda

“Pabinasse me ei läinud,” kinnitas Richard Pajuväli. “Tuttav koht, möödunud aastalgi ju võitsime seal ja üle-eelmisel aastal saime teise koha.”

Richardi kõrval laulavad ansamblis tema klassikaaslased Matis Miisna, Tiit Hanson, Andres Raev ja Sander Lõhmus ning aasta noorem Jakob Juhkam 5. klassist.

Poisid seletasid, et laulmist harjutavad nad tavaliselt kahel päeval nädalas, sest muuks tegevusekski peab aega jääma. Kui konkurss ees, käib ansambel kooli kolmanda korruse muusikaklassis koos märksa tihedamini.

Õppimisega poistel probleemi ei ole, kolme nende tunnistuselt otsida ei maksa.

Poiste lauluõpetaja Elon Miisna sõnutsi on poiste tulemuste taga kõva töö ja treening. Tund klaveri ümber võib poisid õpetaja jutu järgi vahel enam võhmale võtta kui tund spordisaalis. “Muuks peab neile aega jätma, sest selles eas poistele laulust üksi ei piisa,” tõdes õpetaja.

Miisna rääkis, et proovi pikkus on reeglina 60 minutit. Poiste töössesuhtumine on tõsine, kuue tegutsemisaasta jooksul on proovi hilinemisi või puudumisi ette tulnud vaid mõnel korral.

Proovide ülesehitus on järgmine: kümme minutit hääleseadet, 20 minutit uue materjaliga tööd, siis paar minutit puhkust ja edasi 30 minutit juba omandatud partiide muusikalist viimistlemist.

“Ansambli repertuaar on lai, spirituaalidest renessanssmuusikani, a cappella lauludest kuni instrumentaalsaadete kasutamiseni välja,” kinnitas Miisna. Ansamblil on oma püsirepertuaar ja esinemisgraafik muutub järjest tihedamaks. Tõsisemalt võetavaid esinemisi koguneb õppeaastas kümmekond.

Ansamblile pani kuus aastat tagasi aluse I klassi juhataja Minoret Miisna. Alustati viie poisiga, järgmisel aastal lisandus Jakob esimesest klassist ja samas koosseisus tegutsevad poisid tänaseni Minoret ja Elon Miisna käe all.

Jõgeval vaid kõvad tegijad

Elon Miisna kinnitas, et Alo Mattiiseni muusikapäevade raames toimuv kooliansamblite konkurss on aastatega kujunenud üleriigiliselt üheks arvestatavamaks lauluvõistluseks. “Konkursi haaret iseloomustab fakt, et osavõtjate arv ulatub seitsmesajani,” tõdes Miisna.

Oma lemmikuiks Jõgevalt nimetas Miisna Rapla laulustuudiot, kus tegijaks Thea Paluoja, ja Helle Salumäe juhendatavat Sindi gümnaasiumi 4.-5. klassi tütarlasteansamblit. “Sindi laste juures meeldib mulle kõik, nii laul kui see, kuidas õpetaja nende lastega tegeleb,” tunnustas Miisna. Sindi ansambelgi naasis Jõgevalt omavanuste rühmas võidetud esikohaga.

Miisna hinnangul oli professionaalne ka gümnaasiumi rühmas konkureerinud Pärnu Kunstide maja neidude esinemine Anne Uusna käe all, ehkki järjestuses jäid nad kolmandaks.

Jõgeva gümnaasium korraldab kodulinlasest helilooja Alo Mattiiseni loomingu ja mälestuste jäädvustamiseks muusikapäevi alates 1997. aastast, lauljate oskust hindavad tuntud muusikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles