Viira põhikool rajab õpilaskodu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tori valla Viira kool rajab õpilaskodu lastest tühjaks jäänud vanasse õppemajja, kodu esimesed asukad võivad ülemise korruse tubades sängi pugeda sügisel.

Viira põhikooli direktor Riina Rask ütles, et sügiseks saab läbinisti uueks maja ülemine korrus, kus on magamiskohti 15 lapsele, lisaks vajalikud olmeruumid ning puhke- ja õpituba. Kui riik jätkab ehituse toetamist, lisanduvad allkorruselt viis kahekohalist tuba ning pesuköök ja abiruumid.

Riik toetab koduhoolitsuseta lapse elamist õpilaskodus 15 000 krooniga aastas. Söögiraha jääb lapsevanema või õpilase koduvalla kanda, esialgsete arvestuste järgi maksab toidupäev 35 krooni.

Õpilaskodu teenust on Tori vald pakkunud juba Pärnu linnale, ümbruskonna valdadele tutvustatakse kodu võimalusi aprillis.

Õpilaskodu rajamist kooli kõrvale on Viira õpetajaskond vaaginud kaks aastat. Rask märkis, et kui esimesel aastal oli vastuseisjaid ja ka külarahvas suhtus riskiperede laste tulekusse nende kanti eelarvamusega, siis nüüd on kõik rahunenud. “Küllalt on küsitud, millal ometi õpilaskodu uksed avab,” sõnas ta.

Koolijuhi jutu järgi on nad valmis võtma oma juhendamisele ja õpetusele kodukasvatusest ja hoolitsusest ilma jäänud lapsi, sest on omandanud tööks vajalikud kogemused. “Ma arvan, et meie kandi peredest kolmandik vaevleb samade probleemide küüsis ja siiani oleme neist peredest lastega edukalt toime tulnud,” selgitas Rask. “Parema meelega võtaksime vastu siiski nooremaid, sest töö nendega on kergem ja tulemuslikum.”

Rask möönis, et aastate jooksul on nad lõpuklassidesse vastu võtnud päris palju poisse, kes linnakoolis jäid jänni ja kodust maale vanavanemate või sugulaste hoole alla saadeti. “Nad suutsid siin lõpetada põhikooli, sest klassid on väikesed ja õpetaja jõuab töötada tunnis iga lapsega.”

Viira koolis õpib praegu 67 õpilast. Viimase viie õppeaastaga on õpilaste arv kolmandiku võrra langenud ja langus kestab, sest koolitulijad ei kata lõpetajate arvu.

Tori valla humanitaarnõuniku Pille Usina väitel sai õpilaskodu rajamisel otsustavaks vana koolimaja saatus, mis jäänuks laste puudusel lagunema, sest kooli kasutada on 1992. aastast uus maja.

Usin rääkis, et on tutvunud õpilaskodu tööga nii Tõstamaal kui väljaspool maakonda ning jõudnud äratundmiseni, et noorematega on tõesti kergem alustada. “Lapse areng on märgatav ja see annab õpetajatele töörõõmu ja indu,” uskus ta.

Õpilaskodu laste kasutusse saavad koolisöökla ja võimla, arvutiklass ja raamatukogu. Usin märkis, et riskiperede hulgas pole ju üksnes majanduslikes raskustes siplevaid, vaid jõukal järjel peresidki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles