Paikuse uusasukad maadlevad üleujutusega teist aastat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui Paikuse linnuriigi elamurajoonis vee ja pori küüsi sattunud Lagle tänava kõik uusasukad hüüdsid abi järele täpselt aasta tagasi, siis tänavu kimbutab üleujutus poolt tänavat.

Lagle tänava killustiku ja pori lahkmel elav E. V. tõdes, et vallavalitsus suutis aastaga täita poole neile mullu kevadel antud lubadusest.

Tehtu tulemus on, et tema majast Sindi suunas jäävaid elamuid üleujutus ega pori tänavu enam ei kimbutanud, kuid Pärnu-poolne ots on mülgas.

“Pole mõeldav, et kodunt pääseks kingaga välja, autolgi on oht poriauku jääda,” nentis E.V. Tema arvates peaks asjameestele ammuilma selge olema, et mingite abivahenditega võib igal kevadel üleujutust leevendada, kuid veeäravoolutorud on liialt sügavale paigaldatud, valguvad liiva täis ning takistavad äravoolu edaspidigi.

“Valla töömees müttas suve läbi truubiotsi puhastada, kuid järjekordne raskeveok rammis toruotsad liiva täis, vesi jäi torustikku ja külmus ning… tulem on näha,” seletas E.V.

Lagle tänava porisele poolele perele elamist sisustav Ivo Linder ütles, et sügisel maja ostes polnud üleujutusest märkugi, aga nüüd on pilt kole. “Vesi on juba pisut alanenud ja kuigi kraavid on triiki, vesi tuppa õnneks ei trügi,” lausus ta.

Linderi sõnutsi otsustas ta Paikuse kasuks, sest ümbruse poolest on paikkond nauditav. Oma rolli mängis seegi, et ta tahtis Pärnust välja ja maja ostuhind oli Paikusel sobivaim.

“Vundamendile vesi just liiga ei tee ja majal pole õnneks keldrit all,” rõõmustas Linder. Tema arvateski on üleujutuses süüdi sügavale paigutatud truubid ja torudki võinuks avarama läbimõõduga olla.

Et mitte lõhkuda betoonist truubipealset, tuleks majaomanikel torru vedada elektrikaabel, et vajadusel soojendamisega veele tee lahti päästa, selgitas Linder.

Paikuse valla maakorraldaja Jaak Mets täiendas, et elektrikaablit võib asendada torust läbi veetud jäme traat, mille edasi-tagasiliigutamine jäätunud truubis avab veele voolutee.

Mets tõdes, et vallal pole jõudu lahendada kõik teehädasid ühe aastaga: “Tegime suvega, mis suutsime: puhastasime truubiotsad ja katsime osa tänavast killustikuga.” Tema sõnutsi on kaalumisel suunata Lagle tänava parempoolse kraavi veed Pärnu-Paide maantee äärsesse suurkraavi, selle tulemusel leeveneb usutavasti vasaku tänavapoole üleujutuski.

Esimesel võimalusel, mis Metsa sõnade järgi võib avaneda homme, alustab vald Lagle tänava mülkalise poole tasandamist ning katmist killustikuga.

“See tänav nagu linnuriigi teised tänavad kuulub vallateede nimistusse ja selle korrasoleku eest pole meil pääsu,” nentis vallaametnik.

Paikuse valla heakorrastada on 40 kilomeetrit teid, nende korrashoiuks on vallaeelarves 180 000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles