Delfi jäi kommentaaride kohtusaagas alla ka Euroopa Inimõiguste Kohtus

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Delfi
Delfi Foto: Peeter Langovits.

Euroopa Inimõiguste Kohus lükkas täna ühehäälselt tagasi AS Delfi kaebuse, et riigikohtu süüdimõistev otsus Delfi ja Vjatšeslav Leedo kohtuasjas on rikkunud internetiportaali õigust väljendusvabadusele.

Delfi kaebas Eesti riigi Euroopa Inimõiguste Kohtusse (EIK) riigikohtu 2009. aasta otsuse pärast, milles leiti, et Delfi oli vastutav laevandusärimees Vjatšeslav Leedost rääkiva artikli all avaldatud solvavate kommentaaride avaldamise eest.

Delfi väitis, et riigikohtu otsus piiras seadusevastaselt meediaväljaande õigust väljendusvabadusele ehk õigust informatsiooni edasi anda. Nimelt tingis riigikohtu otsus selle, et Delfi pidi täielikult muutma oma ärimudelit ja asuma kontrollima iga internetikommentaari.

EIK: Leedo pahameelt võinuks ette näha

EIK nõustus tänases otsuses Eesti kohtute argumentidega ja leidis, et seadusandlust, kohtupraktikat ja Leedost rääkiva artikli sisu arvesse võttes oleks Delfi pidanud ette nägema võimalust, et väljaandelt võidakse au teotavate kommentaaride eest kahjutasu nõuda. 

Kohus leidis, et kuigi kommentaare kirjutasid kolmandad isikud, ei vähenda see meediaettevõtte vastutust selle ees, et nendega kellegi au ei teotataks.

Kuigi riigikohtu otsus pidada Delfit solvavate kommentaaride eest vastutavaks ja kohustada kommentaare modereerima on artikli 10 mõttes piirav, on piirang õigustatud, kuna see on vajalik demokraatliku ühiskonna toimimiseks, kus kaitstakse inimese õigust puhtale nimele.

Lisaks argumenteeris EIK, et meediaväljaandel on kannatanuga võrreldes oluliselt rohkem ressursse selleks, et meediaväljaandes ilmuvat sisu ja kommentaare kontrollida. Samuti polevat kannatanu suhtes mõistlik Delfi väide, et väljaande asemel tuleks kohtusse anda kommentaaride anonüümsed kirjutajad.

Riigikohus: modereerimise võimalus oli, aga seda ei kasutatud

Eesti kõrgeim kohus põhjendas 2009. aasta otsuses, et netiportaalid vastutavad avaldatud kommentaaride eest, kuna nad on nende kirjutamise võimaluse ise loonud, teenivad sellest tulu ja on kehtestanud kommenteerimise keskkonnale reeglid.

Järelikult on nad ka kohustatud õigusvastase sisuga kommentaaride avaldamist ennetama ning avaldatud kommentaarid võimalikult kiiresti kustutama.

Riigikohus ja nüüd ka EIK jätsid jõusse ka ringkonnakohtu otsuse selle osa, mille kohaselt pidi Delfi hüvitama Vjatšeslav Leedole isiklike õiguste rikkumisega tekitatud mittevaralise kahju 5000 krooni ehk 320 eurot. Esialgu nõudsid Leedo advokaadid mittevaralise kahju hüvitamiseks 500 000 krooni. EIK märgib tänases otsuses, et lõpuks välja mõistetud summa on tekitatud kahjuga proportsionaalne.

Leedo kaebas Delfi kohtusse portaalis 2006. aasta 24. jaanuaril artikli «SLK lõhkus plaanitava jäätrassi» juures ilmunud kommentaaride tõttu. Artikkel sai lugejatelt kokku 185 kommentaari, millest 20 hindas Leedo oma au teotavateks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles