Tuunikalaga kauplemist maailmas ei keelatud

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hariliku tuunikala sushit reklaamib plakat ühe Tokyo restorani ees.
Hariliku tuunikala sushit reklaamib plakat ühe Tokyo restorani ees. Foto: Reuters / Scanpix

ÜRO keskkonnakohtumisel tõrjuti tagasi ettepanek keelata hariliku tuunikala (

Thunnus thunnus

) kaubandus maailmas, mis valmistas heameelt jaapanlastele, kuid sundis Euroopa esindajaid hoiatama, et see sushis hinnatud liik on nüüd ülepüügi tõttu väljasuremisohus.


USA ja EL toetasid tuunikaubanduse keelamist ning väljendasid Qatari pealinnas Dohas kogunenud rahvusvahelise ohustatud liikidega kauplemise konventsiooni delegaatide otsuse pärast kahetsust, vahendas AFP.

Hääletusel kandis vilja jaapanlaste agressiivne lobitöö, mille tulemusena oli tuunikaubanduse keelamise vastu 60 delegaati ning poolt vaid 20 delegaati, samas kui erapooletuks jäi 30 delegaati.

Keskkonnaühendused hoiatavad hariliku tuuni väljasuremise eest, sest tööstuslik püük avamerel on selle liigi arvukust Atlandi ookeani idaosas ja Vahemeres kahandanud varasemaga võrreldes vaid viiendikule.

Enamiku siit maailmajaost püütud tuunikalast söövad ära suhsit-sashimit armastavad jaapanlased ning tõusva päikese maal võib ainult ühe 220-kilose hariliku tuunikala eest oksjonil saada juba 160 000 dollarit, märkis AFP.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles