Nokia rõdul võib kõrguskartus tekkida

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Niitra
Sirje Niitra Foto: Peeter Langovits

Nokia kontserdimaja ülemine rõdu on nii kõrgele ehitatud, et inimestel, kes kõrgust hästi ei talu, võib seal väga halb hakata.


Käisin koos oma 21-aastase tütrega naistepäeval Aleksandr Rybaki kontserti vaatamas. Paraku saime mõlemad oodatud elamuse asemel terveks õhtuks halva enesetunde. Nii kui rõdult alla vaatasime, nii ka paha hakkas. Meid mõlemaid tabas iiveldus ja peavalu, mis ei tahtnudki üle minna.

Kõrvale vaadates oli parem, kuid paraku toimus tegevus kaugel all lavalaudadel. Kaalusime koguni saalist lahkumist poole kontserdi pealt.

Silmaga on näha, et tõus on rõdul väga järsk ja viimane rida lausa lae all. Nõnda võis lisaks kõrgusele halba enesetunnet võimendada ka õhupuudus. Olgu mainitud, et oleme muidu täiesti terved inimesed. Jah, väga suurt kõrgust me tõesti hästi ei kannata, aga samas oleme alla vaadanud üsna kõrgetest vaatetornidest ja kusagil pole sellist tunnet tekkinud, rääkimata teiste kontserdisaalide rõdudest.

Hiljem tuttavatega rääkides selgus, et nii mõnelgi on uue Nokia kontserdisaali rõdudel kummaliselt halb enesetunne tekkinud, kusjuures isegi esimesel rõdul istudes. Järelikult pole me mingid erandid. Me ei küsi rikutud kontsedielamuse eest raha tagasi, kuid kindlasti enam ei osta me enam kunagi pileteid rõdule ega soovita seda teistelegi. Ühtlasi sooviksime, et inimesi hoiatataks võimalike ebamugavuste eest.

Nokia kontserdimaja turundus- ja infojuht Katrin Kulderknup vastas meie järelepärimise peale, et saali projekteerimisel on lähtutud tänapäevaste üldlevinud kontserdi- ja teatrisaalide ruumimudelitest ja ülesehitusest. «Sestap ei ole antud saalis kindlasti midagi eripärast, mis võiks otseselt tekitada ebameeldivat tervislikku seisundit,» lausus ta.

Kaebusi kõrguse või ventilatsiooni kohta ei ole tema sõnul varem kontserdimaja juhtkonnani jõudnud. «Halva enesetunde tekkimisel oleksite pidanud kohe pöörduma saaliteenindaja poole, kes oleks saanud teid madalama tasandi vabadele kohtadele suunata nende olemasolul,» vastas infojuht. Neid vabu kohti sel kontserdil aga kindlasti ei leidunud.

Kulderknup lisas: «Kuna piletite soetamine ja kohtade valik on ostja vaba valik, siis alati saab klient ostu sooritamisel müüjalt nõu küsida nähtavuse ja kõrguse kohta. Saali plaanid ja fotod on samuti leitavad meie kodulehel.»

Samas jättis ta vastamata konkreetsele küsimusele, kui kõrgel maapinnast ülemine rõdu asub. Samuti jäi lahtiseks, kas on kavas inimesi tulevikus võimalikest tervisehäiretest teavitada. Näiteks rasedad ülemisel rõdul kindlasti vastu ei peaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles