Piirivalve aitas maale kaheksa Peipsil jänni jäänud meest

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätunud Peipsi, taamal kalamehed.
Jäätunud Peipsi, taamal kalamehed. Foto: Margus Ansu

Möödunud nädala lõpus aitasid piirivalvurid maale kaheksa Peipsile läinud kalameest, kes enam omal jõul järvejäält minema ei pääsenud. Neist üks vajas ka arstiabi.


19. märtsil jäid Peipsi järvel Katase küla kohal 9 kilomeetri kaugusel kaldast mootorkelgu rikke tõttu hätta kaks meest, kes palusid abi, kuna ei jaksanud jalgsi kaldale tulla, teatas PPA Ida prefektuuri pressiesindaja.

Alajõe kordoni hõljuki häiregrupp toimetas isikud kaldale. Meditsiinilist abi mehed ei vajanud.

20. märtsil helistas Alajõe kordonisse 57-aastane mees, kes teatas, et on koos kahe sõbraga Peipsi järvel Uusküla kohal 4 kilomeetri kaugusel järvejääl ega suuda iseseisvalt kaldale tulla.

Alajõe kordonist väljunud hõljuki häiregrupp toimetas mehed kaldale. Ka nemad ei vajanud meditsiinilist abi.

20. märtsil kella 19.35 võttis Varnja kordoniga ühendust Läti kodanik, kes teatas, et laupäeva hommikul tuli Peipsi järvele kalale viieliikmeline seltskond. Õhtul selgus, üks neist, 64-aastane mees, on kadunud ning tema mobiiltelefon oli samuti välja lülitatud.

Piirivalvurid alustasid kohe otsinguid, mis kestsid peaaegu kella üheni öösel. Pühapäeva varahommikul otsingud jätkusid ning mõne aja pärast õnnestus Peipsi järvejääl kadunud kalur üles leida. Mees oli elus ja kontaktne, kuid alajahtunud. Kalur toimetati Varnja kordonisse, kuhu kutsuti ka kiirabi. Meedikud viisid mehe haiglasse.

21. märtsil helistasid Alajõe piirivalvekordoni juhtimispunkti 51-aastane Aleksander ja temaga koos olnud 37-aastane Vitali, kes andsid teada, et jalgsi nad kaldale tulla ei jaksa, kuna on märjad, külmunud ning väsinud.

Alajõe kordoni hõljuki häiregrupp avastas mehed 1,2 kilomeetri kauguselt kaldast, 1,8 kilomeetrit Rannapungerja jõe suudmest ida suunas. Kaldale toimetatud mehed arstiabi ei vajanud.

Ida prefektuuri piiriturvalisuse talituse juhi Juhan Voisti sõnul tuleb järvejääle minnes adekvaatselt hinnata oma füüsilisi võimeid ning varahommikul jalgsi järvele minnes arvestada sellega, et päeva peale lumi sulab ning jääle tekib kohati kuni poole meetri sügavune vee ja lume segu, mistõttu on väga oluline valida ilmastikuoludele vastav riietus.

Lisaks paneb Voist inimestele südamele, et kui te hoolite oma tehnikast, siis loobuge mootorkelkudega järvejääle minekust, kuna see on ilmselge enesetapp teie tehnikale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles