NASA leidis Marsilt vett

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA kosmoseagentuuri NASA teadlased kinnitasid, et neil on veenvaid tõendeid vee olemasolust punasel planeedil, mistõttu kavatsetakse kulguri Phoenix missiooni pikendada veel viie nädala võrra, uurimaks lähemalt ka elu võimalikkust seal.

Marsi jäiselt pinnalt juunis võetud proovid tõestasid lõpuks kindlalt seda, mida arvati juba mitme aasta eest – Marsil on vett, vahendas NASA teadet Reuters.

«Me teame mõistagi, et GRS orbiitril Mars Odyssey avastas selle juba kuus aastat tagasi, kuid nüüd oleme me seda viimaks saanud ka katsuda ja maitsta,» rõõmustas juhtivteadur William Boynton.

Phoenix kogus robotkäega planeedilt pinnaseproove rohkem kui kuu aja eest ning seejärel analüüsis materjali kulgurile paigaldatud termosüsteem TEGA (Thermal and Evolved-Gas Analyzer). Aine kuumutamisel jää sulas ning tekkis veeaur.

Marsi vee olemasolu annab lootust teadlaste unistusele leida jälgi ka kunagi punasel planeedil eksisteerinud elust. Seetõttu otsustatigi algselt kolmekuuliseks plaanitud missiooni pikendada veel viie nädala võrra, et teostada uusi analüüse.

Phoenixi ekspeditsioon kestab nüüd septembri lõpuni ning läheb maksma veel täiendavad 2 miljonit dollarit. Mais alanud uuringute kogumaksumus läheneb samas poolele miljardile dollarile.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles