ÜRO pikendas Darfuri rahuvalvemissiooni

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse rahuvalvajad Darfuris.
Egiptuse rahuvalvajad Darfuris. Foto: Reuters / Scanpix

ÜRO Julgeolekunõukogu pikendas neljapäeval ÜRO ja Aafrika ühenduse Darfuri rahuvalveoperatsiooni mandaati, kuigi USA polnud rahul resolutsiooni sõnastusega.


Julgeolekunõukogu 15st liikmesriigist 14 andsid heakskiidu resolutsioonile, mis pikendab ÜRO ja Aafrika ühenduse rahuvalveoperatsiooni ühe aasta võrra, vahendas

Reuters

.

«Ühendriigid keeldusid hääletamast resolutsiooni sõnastuse tõttu, sest see saadaks Sudaani president Beshirile vale signaali ja õõnestaks püüdlusi teda ja teisi kohtu ette tuua,» ütles USA delegatsiooni esindaja läbirääkimistel Alejandro Wolff. Siiski kinnitas Wolff, et Washington toetab mandaadi pikendamist.

Samas ei pannud USA resolutsioonile vetot, mis oleks selle läbikukutanud, sest nõukogus tehakse otsuseid konsensuse alusel.

AFP teatel peab USA Sudaanis toimuvat genotsiidiks ja soovib riigi presidenti Omar Hassan al-Bashiri kohtu ette tuua, kuid teised nõukogu liikmed toetasid Sudaani esindajat, kelle sõnul võib Bashiri vahistamine õõnestada rahupüüdluseid ja seada ohtu piirkonnas viibivad abitöötajad.

Haagi rahvusvahelise tribunali kohtunik Luis Moreno-Ocampo süüdistas Bashiri genotsiidis ja inimsusevastastes kuritegudes, kuid tema arreteerimiskäsku pole veel välja antud.

ÜRO ja Aafrika ühenduse ühise rahutagamismissiooni väekontingent tagab rahu Sudaani Darfuri piirkonnas, kus 2003. aastal alustasid mustanahalised mässulised võitlust valitsusmeelsete araablaste vastu.

ÜRO sõnul on konfliktis hukkunud 300 000 inimest ja üle kahe miljoni on oma kodudest põgenenud. Sudaani valitsuse andmetel on ohvreid kõigest 10 000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles