Eesti saatkond osales Portugali prügikoristusel

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Portugali prügikoristustalgute Limpar Portugal kodulehest.
Fragment Portugali prügikoristustalgute Limpar Portugal kodulehest. Foto: limparportugal.ning.com

Laupäeval, 20. märtsil sai Portugalis teoks üleriigiline prügikoristusaktsioon «Limpar Portugal» ehk «Portugal puhtaks», mille korraldajad on algusest peale kõikjal


märkinud, et idee on pärit Eestist, ka Eesti saatkond osales Portugali prügikoristusel.

Väidetavalt juhtusid kolm portugallasest sõpra - Rui Marinho, Nuno Mendes ja Paulo Torres - möödunud aasta juulikuus Youtube’is nägema «Teeme Ära 2008» videoklippi ning sattusid eestlaste kodanikualgatusest sedavõrd vaimustusse, et otsustasid korraldada samalaadse ürituse ka Portugalis, kirjutas Eesti välisministeeriumi ajaveebis Eesti Lissaboni suursaatkonna konsul-lauaülem Urmas Eigla.

Nad lõid ideed tutvustava veebikeskkonna ning tasapisi hakkas kogunema huvilisi, kes soovisid end osalejaiks registreerida. Viimastel kuudel kerkis aktsiooniga seonduv üha sagedamini ajakirjanduse huviorbiiti ning ikka ja jälle mainiti Eestit kui idee sünnipaika. Teleuudistes näidati ka eelpool nimetatud videoklippi.

Populaarsust koguva ürituse patrooniks kutsuti Portugali president Cavaco Silva, kes sellega lahkelt nõus oli. Samuti kaasati aktsiooni Portugali kaitseväed. Oma õla panid alla ning aitasid prügivedu organiseerida paljud kohalikud omavalitsused ja äriettevõtted.

Suurel koristuspäeval osales esialgsetel andmetel kokku üle 100 000 portugallase. Aktsioonist võtsid osa paljud kultuuri- ja ühiskonnaelutegelased. President Cavaco Silva ise osales koristustöödel Sintra metsades koos kohalike koolilastega.

Eesti saatkonnas oldi juba pikalt ette otsustanud, et võetakse ettevõtmisest osa. Saatkond vahendas ka «Limpar Portugali» ja Eesti «Teeme Ära» eestvedajate kontakte.

Kuna aktsioon sattus lähestikku saatkonna kahe muu ettevõtmisega Assoori saartel - aukonsulaadi avamisega Ponta Delgadas ja kunstnik Markus Kasemaa näituse avamisega Ribeira Grande teatrimajas, võttis suursaadik Mart Tarmak koristusüritusest osa Lajes do Picos. Väike linn otsustas koristustöid teha koguni kahel päeval ning alustati juba 19. märtsil. Varaseimate alustajatena pälviti sellega üleriigilise meedia tähelepanu.

Suursaadik osales koos Lajes do Pico linnapea Roberto Silvaga ranna puhastamisel, kus probleemiks mitte kohalike või turistide poolt maha jäetav praht, vaid ookeani poolt kaldale uhutud rämps. Linnapea koos oma meeskonnaga tegi tihedat tööd lõunani (leidude hulgas oli ka ookeani heidetud kirjaga pudel). Eesti algatajaroll oli Assooridel hästi teada ja suursaadikul tuli anda mitmeid intervjuusid nii kohalikule kirjutavale pressile kui ka kahele telekanalile.

Metsadest ja randadest koguti esialgsetel andmetel kokku üle 70 000 tonni prügi. Nii mandril kui Assooridel oli väga hästi organiseeritud prügi äravedu, nii et kahe aasta eest Eestis nähtud kokkukogutud prügi järgmiseks päevaks hunnikutena maha ei jäänud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles