Kadunud saar tegi lõpu India ja Bangladeshi territoriaaltülile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India paadimees Kolkata lähistel asuval Ghoramara saarel, mille pindala on viimase 25 aasta jooksul kliimasoojenemise tõttu poole võrra vähenenud.
India paadimees Kolkata lähistel asuval Ghoramara saarel, mille pindala on viimase 25 aasta jooksul kliimasoojenemise tõttu poole võrra vähenenud. Foto: AFP / Scanpix

Tilluke saar, mida nii India kui Bangladesh endale kuuluvaks pidasid, on tõusnud meretaseme ja erosiooni tõttu täielikult vee alla mattunud, ütlevad teadlased.


Asustamata saar, mida India nimetas New Moore'i saareks ja Bangladesh Lõuna-Talpattiks, oli 3,5 kilomeetrit pikk ja kolm kilomeetrit lai, enne kui Bengali laht selle enda alla neelas, kirjutas AFP.

«Saarest pole enam jälgegi. Pärast satelliitpiltide uurimist sain sellele kinnitust ka kalameestelt,» ütles Kolkatas asuva Jadavpuri ülikooli professor Sugata Hazra. Tema sõnul on kliimasoojenemine ja erosioon kahe riigi vahelise tüli lahendanud - nii India kui Bangladesh pidasid seda osaks oma territooriumist.

Hazra sõnul on temperatuurid piirkonnas tõusnud aastas keskmiselt 0,4 kraadi Celsiuse skaalal.

1981. aastal pani India laevastik saarele maha oma riigilipu, kuid püsivat asustust sinna ei rajatud. Umbes 40 aasta eest tsükloni järel tekkinud saar asus Hariabhanga jõe suudmes, mis Indiat Bangladeshist eraldab. Saar ei kerkinud kordagi merepinnast üle kahe meetri kõrgusele.

Hazra sõnul kadus 1996. aastal Bengali lahes ka märksa suurem, Lohachara saar, millelt põgenes 4000 elanikku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles