Aaviksoo: päevaraha on ainus võimalus missioonisõdurile normaalselt maksta

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kuimet.

Meie riigi arengutase on selline, et NATO liitlastega konkurentsis püsimiseks on ainus võimalus missioonisõdurite kesisesvõitu palka päevarahaga kompenseerida, tõdes kaitseminister Jaak Aaviksoo.

Rahvusvahelistel missioonidel osaleva kaitseväelase töötasu koosneb teenistustasust (palk ja auastmetasu), mida makstakse samadel alustel Eestis teenivate kaitseväelastega, ning välislähetustasust ehk nn päevarahast. Tegelikult moodustabki maksuvaba päevaraha mille pealt ei maksta seega ka pensioni- ja sotsiaalkindlustust, lõviosa missioonil teeniva kaitseväelase sissetulekust. Teistes NATO riikides pole sellise «ümbrikupalga» osakaal nii ebaproportsionaalselt suur.

«Sisuline vastus on, et palk peab olema tasakaalus üldise riigi palgatasemaga,» tõdes kaitseminister Jaak Aaviksoo vastuseks küsimusele, miks ei võiks Eesti missioonisõdurid päevarahadega jändamise asemel lihtsalt normaalset palka saada. Aaviksoo ütles, küsimus on meie riigi üldises arengutasemes ning kahjuks pole kaitseväelaste palga muutmine mõeldav.

«Palgad võiksid meil muidugi kõigil suuremad olla. Kaitseväelastega me püüame seda vahet missioonipiirkondades kompenseerida, nii et see oleks vähegi vastav nende tööle ja vähegi võrreldav teiste liitlaste palgatasemega,» tõdes Aaviksoo.

Palgaküsimus on tihedalt seotud pensionide temaatikaga, sest siiamaani on staažikas pensionile siirdunud kaadrikaitseväelane saanud eripensioni, kuid eripensionide kaotamine ähvardas kaitseväelastele jätta vaid nende astmepalgast lähtuva pensioni.

Aaviksoo kinnitas taas, et kogu eripensionide süsteem läheb ilmselt reformimisele. «Küll aga on esialgne kokkulepe sotsiaalministriga, et riigikaitse spetsiifikat arvestades ja lähtudes teiste NATO riikide praktikast me näeme ette nn väljateenitud aastate hüvitist, mis peaks probleemi lahendama,» rääkis ta.

Valitsus peaks hakkama eripensionide reformi arutama lähinädalatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles