Läti finantsinspektsioon: Parexi pankrotti ei saa välistada

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parex Banka esindus Riias.
Parex Banka esindus Riias. Foto: Reuters / Scanpix

Läti raskustes Parex panga ümberstruktureerimise kava kohaselt asutatakse uus pank, kuhu tõstetakse ümber praeguse panga kõik kvaliteetsed varad ning riigi finantsinspektsiooni sõnul võib senine pank pankrotistuda.


Kava kohaselt suunatakse kõik panga põhitegevusega seotud varad uude panka, mis jätkab kõikide olemasolevate kliendikontode teenindamist ning kehtima jäävad kõik klientidega sõlmitud garantiid ja muud lepingud.

Tänavusel restruktureerimise aastal uus pank veel tõenäoliselt kasumit ei teeni, kuid rahvusvahelise investeerimispanga Nomura International prognooside kohaselt peaks pank järgmisel aastal plussi jõudma. Prognooside kohaselt on panga omakapitali tootlus (ROE) aastaks 2014 17 protsenti.

Otsuse peab kinnitama Euroopa Komisjon.

Finantsinspektsiooni pressiesindaja Anna Dravniece tõdes Läti äriportaalile Nozare, et vana panga pankrotti ei saa välistada. Dravniece sõnul on pankrot turumajanduse normaalne osa.

Läti suuruselt teine pank Parex palus riigilt abi 2008. aasta oktoobris. Sellele järgnes ülevõtmine riigi poolt. Läti riigikontrolli audit näitas, et eelmine valitsus tegi ülevõtmisel olulisi vigu.  


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles