Steriliseerimistehase vastased on jõudnud Euroopa kohtusse

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steriliseerimistehas Sauel.
Steriliseerimistehas Sauel. Foto: Teet Malsroos/ SL Õhtuleht.

Sel nädalal Saue vallas kraavi vajunud radioaktiivseid aineid vedanud veok külvas taas õudu steriliseerimistehase naabruses elavate Alliku küla inimeste seas, kes on vaidlusega jõudnud Euroopa kohtusse.

Saue valla tellitud eksperthinnangu järgi on neli aastat tagasi valda rajatud kiirgussterilisatsioonitehase näol tegu inimesele erakordselt ohtliku kiirgusallikaga, mis rahvusvaheliste normide järgi võrdub aatomielektrijaamaga, kirjutab Õhtuleht.

Tehasest 600 meetri kaugusel elav Eha Lettermo kahtlustab tehast ohutusnõuete kehvas järgimises ja kardab eelkõige õnnetus, mille puhuks pole elanikele koolitusi tehtud.

Tehast opereerinud firma Steri läks tänu vaidluste venimisele pankrotti ja praegu majandab tehast OÜ Scandinavian Clinics Estonia. Mõlema firma juhatuses on kunagine Tartu Ülikooli kliinikumi ja geenivaramu juht Jaanus Pikani, kelle sõnul on külarahvas valdavalt asja mõistnud, sest korraldati rohkelt teavitusüritusi.

Novembrist ametis olev Saue vallavanem Andres Laisk möönis Õhtulehele, et eelmise vallavalitsuse tegevuses on olnud ebakorrektsusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles