Eesti ja Portugali välisministeerium allkirjastasid koostööleppe

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugali lipp, tagaplaanil politseinikud.
Portugali lipp, tagaplaanil politseinikud. Foto: SCANPIX

Välisministeeriumi kantsler Marten Kokk kohtus Lissabonis Portugali välisministeeriumi kantsleri Vasco Valente, välisministeeriumi poliitikadirektori Nuno Brito ning Euroopa Liidu asjade ja kahepoolsete suhete osakonna direktori Nuno Mathiasega.

Arutati nii Euroopa Liidu kui Eesti-Portugali kahepoolse koostöö küsimusi. Marten Kokk ja Vasco Valente allkirjastasid Eesti ja Portugali välisministeeriumi vahelise vastastikuse mõistmise memorandumi, milles lepiti kokku edasiste kahepoolsete konsultatsioonide regulaarsus ning vastastikku huvipakkuvad teemad: kahepoolsed poliitilised, majanduslikud ning kultuuri-, teaduse- ja tehnoloogiaalased suhted, samuti seisukohad Euroopa Liidu, NATO, ÜRO ja muude rahvusvaheliste organisatsioonide aktuaalsetes küsimustes.

Kõne all oli Euroopa Liidu riikide majanduslik olukord ja Eesti püüdlused liituda euroalaga. «Eesti on suunatud Maastrichti kriteeriumite jätkusuutlikule täitmisele ja liigub sihikindlalt euroalaga liitumise suunas,» ütles välisministeeriumi kantsler Kokk.

Pikalt peatuti ka Euroopa Liidu välisteenistuse loomisel. «Euroopa Liit vajab tugevat ja ühtset välisteenistust, mis täiendaks meie rahvuslikku teenistust ning vahetaks sellega maksimaalsel määral informatsiooni,» sõnas kantsler Kokk. «Samuti on oluline, et uue välisteenistuse loomine oleks läbipaistev ja igal liikmesriigil oleks seal piisav esindatus, et kõik tunneksid ennast reaalselt osana sellest,» lisas ta.

Kokk tutvustas oma Portugali kolleegile ka Eesti kandideerimist Euroopa Liidu IT-süsteemide agentuuri asukohamaaks. Kohtumistel räägiti ühtlasi teistel Eestile ja Portugalile olulistel teemadel nagu Euroopa Liidu laienemine, ELi ida- ja lõunapartnerlus ning suhted Aafrika ja Lõuna-Ameerika riikidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles