Jõelähtmel tutvustatakse Jägala linnaku keskkonnamõjude hindamise programmi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Kolmapäeval tutvustatakse Jõelähtme valla elanikele Jägala sõjaväelinnakuga kaasnevate keskkonnamõjude strateegilise hindamise programmi.

Lähikuudel koostatava programmiga hinnatakse, kas ja millist mõju võib Jägala linnak avaldada Jõelähtme valla keskkonnale, teedele ja infrastruktuurile, kohalikule ettevõtlusele ning piirkonna üldisele mainele ja turvalisusele, vahendas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Programmi avaliku arutelu käigus soovitakse kohalikelt elanikelt ja Jõelähtme vallavalitsuselt koguda tagasisidet selle kohta, kuidas ja milliseid aspekte täpsemalt tuleks keskkonnamõjude hindamise käigus uurida.

Kaitseministeeriumi infrastruktuuri osakonna juhataja Nele Loorentsi sõnul on täna juba üsna selge, et näiteks sõjaväelinnaku ja harjutusalade vahel liiklema hakkavad kaitseväe veokid suurendavad koormust valla teedele.

«Keskkonnamõjude hindamisega tuleb seda mõju täpsemalt mõõta, et kaitseministeerium saaks vajadusel varakult planeerida lisaks linnaku enda ehitamisele ka vahendeid valla teede remontimiseks,» selgitas Loorents.

Keskkonnamõjude hindamine toimub Jägala linnaku detailplaneeringu koostamise raames, mida viib läbi AS Koger & Partnerid. Detailplaneering valmib selle aasta suveks.

Sõjalise kaitse arengukava 2009-2018 kohaselt paiknevad sel aastakümnel Jägalasse ümber praegu Tallinnas ruumikitsikuses vaevlevad vahipataljon, staabi- ja sidepataljon, logistikapataljon ja luurepataljon. Need väeosad paiknevad Tallinnas amortiseeruvates linnakutes, samuti ei soodusta väeosade praegune asukoht sõjalise väljaõppe läbiviimist, kuna Tallinna liiklusolud raskendavad juurdepääsu harjutusväljadele.

Praeguse eskiisprojekti kohaselt säilitatakse Jägalas senistest ehitistest vaid ajaloolised mõisahooned ning ehitatakse uued kasarmud, staabihoone, söökla,
õppehooned, ambulants, spordikompleks ja sõdurikodu kokku umbes 1500 kaitseväelasele. Samuti rajatakse Jägalasse vajalikud laod, tehnikapark ning parklad nii kaadrikaitseväelaste kui ka ajateenijate sõiduautodele.

Lisaks Jägala linnaku rekonstrueerimisele ehitatakse sõjalise kaitse arengukava kohaselt selle kümnendi jooksul lõplikult välja kaitseväe Jõhvi, Tapa, Võru ja
Paldiski linnakud ning kõik kaitseväe harjutusväljad ja keskpolügoon.

Jägala linnaku keskkonnamõjude strateegilise hindamise programmi avalik arutelu toimub Jõelähtme vallamajas kolmapäeval, 31. märtsil algusega kell 18.00

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles