RIA hoiatab e-posti paroole õngitsevate petukirjade eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigi infosüsteemi ameti (RIA) infoturbeintsidentide käsitlemise osakonnani CERT-EE on neljapäeval jõudnud palju sõnumeid juhtumitest, kus Eesti internetikasutajatelt proovitakse e-kirja teel välja petta e-posti kasutajanime ja parooli.

Inimestele saadetakse kohmakas eesti keeles e-kiri, milles suunatakse nad postkasti mahu suurendamise ettekäändel täitma veebivormi webs.com keskkonnas, teatas RIA BNSile.

Tavaliselt soovivad pahalased sellise kampaaniaga pääseda ligi võõrastele meilikontodele ja nii levitada omakorda rämpsposti, saata kontoomaniku nime alt petukirju või kasutada e-posti sotsiaalvõrgustikes identiteedi varastamiseks.

RIA tuletab meelde, et ükski tõeline IT-osakond, e-posti keskkond, pank ega muu e-teenuse pakkuja ei küsi kunagi parooli meili teel. Samuti ei suuna nad kliente neil andmeid koguvale veebilehele, millel pole teenuse osutajaga mingit seost.

Neil, kes juba kirjale reageerisid ja oma parooli veebivormi kaudu teele panid, tuleb kohe oma e-posti parool muuta.

Õngitsusleht asub välismaise teenusepakkuja serveris. CERT-EE on esitanud õngitsuslehe majutajale taotluse veebileht eemaldada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles