Juhtkiri: segane algus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts
ETV 2 on kiiduväärt ettevõtmine, kuid vajanuks veidi rohkem aega

Rahvustelevisiooni ETV kava alustada Pekingi olümpiamängudest teise kanaliga, mis jätkaks esialgu tegevust selle aastani, on kiiduväärt, kuid ETV 2 algus tõotab tulla veidi segane.


ETV 2 võtab kindlasti ära kritiseerimisvõimaluse neilt, kes on aastaid rahvustelevisiooniga õiendanud sellepärast, et suurte spordisündmuste, olgu selleks siis olümpiamängud või jalgpalli MM, ajal pole peale spordi midagi muud vaadata. Nüüd on sport suures osas paigutatud teisele kanalile ja nii jääb mittespordisõbral võimalus ka midagi muud vaadata.


Kuid probleemid saavadki alguse sellest, et kõigil pole võimalik sellist valikut teha: analoogantenni omanikud või Viasati kliendid peavad ilma täiendava varustuseta oma suu ETV 2st puhtaks pühkima. Analoogantenni omanikud peavad ETV 2 nägemiseks ostma digiboksi, mis maksab umbes paar tuhat krooni.


Nii saavadki rõõmustada vaid kaabeltelevisiooni kliendid Eesti suuremates linnades. Kuid kaabellevi pole jõudnud isegi Tallinnas igale poole, rääkimata maapiirkondadest. Maal on küll sellepärast levinud jõuliselt Viasat ja ka Zuum TV, kuid nüüd oleks just vaja kaabellevi laiendamist maale. ETV 2 mittenägemine paneb analoogantenni omanikud, kes on ilmselt enamikus maalt, ebaõiglasesse olukorda kaabeltelevisiooni klientidega võrreldes – nemad peavad ostma paar tuhat krooni maksva digiboksi, kui samas kaabeltelevisiooni kundedel tuleb ehk kuuarvele mõni kroon lisaks. Ja et maal elavad ja analoogantenniga ETV vaatavad inimesed on enamasti ka linnakodanikest vaesemad, saab see ebaõiglus veelgi suurema varjundi.

Mõneti annab kogu seda sasipundart seletada vastuoluliste teadetega ETV 2 ümber. Pärast eelmise aasta aprillisündmusi asus nii mõnigi poliitik kõnelema ETV 2 vajalikkusest. Siis võeti see päevakorrast maha, et jälle esile kerkida Pekingi olümpiamängude edastajana. Pole siis ime, et Viasat ütleb, nagu tulnuks lepingut ETV 2 edastamiseks pikemalt ette planeerida. Kuid mingil ajal peab Viasat seda tegema niikuinii – 2010. aastal minnakse Eestis täielikult üle digitaaltelevisioonile ja oleks väga kummaline, kui siis poleks Viasat valmis ETV saateid edastama.


ETV 2 iseenesest on hea. Veelgi parem on see, et see kanal jätkab selle aasta lõpuni. Parim oleks muidugi, kui see jätkaks ka pärast seda aastat. Ning digiboks tuleb muretseda niikuinii kõigil, sest pärast 1. juulit 2010 enam analoogantenniga telepilti ei näe. Võib-olla saavad kohalikud omavalitsused midagi ära teha, et toetada vähemkindlustatud analoogantenni omanikke digiboksi muretsemisel?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles