Soomes tõusevad jõed samuti üle kallaste

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulavad jäämütsid
Sulavad jäämütsid Foto: Küllike Rooväli

Soome lõuna- ja edelaosas valmistutakse lihavõtete ajal kevadtulvade saabumiseks ning mõned väiksema jõe veetase ongi juba viimaste päevade sooja ilmaga üllatavalt kiiresti tõusma hakanud.



Lihavõtete ajaks ennustati võimalikke üleujutusi Turu piirkonnas, mujal lõuna Soomes pärast pühi. Kõrgvesi võib tulla viimase kümne aasta suurim, ehkki nädala keskpaiga hirmud on veidi taandunud, vahendas YLE Uutiset.

Eilse sooja ilmaga on juba tulvatasemele tõusnud edelapoolne Sirppu jõgi, läänerannikul asuv Lapväärti jõgi ja pealinna lähedal looklev Siuntio jõgi. Need pisemad jõed saavutavad oma kõrgtaseme ilmselt juba praegu, kui jää neilt lõplikult kaob.

Soome lõunaosa teised suuremad jõed hakkavad meteoroloogide hinnangul aga tulvama pärast lihavõtteid. Tulvade oht kasvab, kui lumi sulab kiiresti ja ka taevast hakkab samal ajal vett tulema. Lund on tänavu aga maas tavapärasest kaks korda rohkem, kuid hetkel suuri sademeid õnneks ei ennustata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles