Tarand usaldaks SDE-d juhtima Marju Lauristini ja Liia Hänni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Lauristin
Marju Lauristin Foto: Margus Ansu

Sotsiaaldemokraatliku Erakonda (SDE) kuuluv Andres Tarand usaldaks erakonda juhtima Marju Lauristini või Liia Hänni.

«Endistest muidugi Marju Lauristin on kahtlemata kaliiber, aga vaevalt ta enam tahab seda, ja Liia Hännit ma usaldaksin ka vägagi. Neil on eriteene ka augustiputši ajal Eesti parteide liitmises,» ütles Tarand BNSile antud intervjuus.

Tema sõnul väljendub näiteks Keskerakonna esimehes Edgar Savisaares üsna selgelt Lenini ideoloogia, mille kohaselt on see, kes pole tema sõber, tema vaenlane. «See on täiesti vale seisukoht minu arvates, sest demokraatias igaüks peab millestki loobuma, et kokku leppida ja ühiskonna vankrit vedada. See ei ole Eestis siiamaani küllaltki hästi õnnestunud,» nentis ta.

Toonaseid Mõõdukaid juhtinud Tarandi hinnangul on ka parteipoliitikas vaja alati läbi rääkida ja kokku leppida ning iga samm, mis sinnapoole viib, on teretulnud. «Sellepärast ka minu need näited, aga need ei ole ilmselt elulised,» lisas Tarand.

Rääkides SDE praegusest esimehest Jüri Pihlist, kel täitus märtsi algul aasta aega erakonna juhi ametis, ütles Tarand, et esialgu see valik teda rõõmustas. «Pihl oli minu lühikese peaministriks oleku ajal kaitsepolitsei ülem, ta käis iga nädal korra sellest asjast aru andmas ja see oli väga korrektne ja tegelikult ei olnud ka suuri saladusi, ei olnud kriitilisi seise parasjagu,» ütles ta ja lisas, et eeldused olid Pihlil head, ehkki otsusega Tallinnas koalitsiooni minna ta ei nõustunud. «Muus osas ma ei oska öelda, kuna mul kullipilk puudub.»

Siiski avaldas ta arvamust, et erakonnas pole Pihli esimeheks saamine muutusi kaasa toonud. Tarandi hinnangul toimusid murelikuks tegevad muudatused juba varem, kui erakonnas oli varasemast rohkem märgata karjerismisugemeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles