Ekspert: Eestis puudub ülevaade inimeste käes olevatest õhkrelvadest

Martti Kass
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhupüss.
Õhupüss. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Relvaeksperdi sõnul tuleks õhkrelvade müük Eestis kontrolli alla saada, kuid seadusandja ei ole sellest huvitatud.


Eestis puudub ülevaade inimeste käes olevatest õhkrelvadest, nentis Kuku raadio Saates esinenud relvaekspert Allen Leego.

Lõuna prefektuuri lubade talituse komissar Leego ütles, et politsei on püüdnud viimasel ajal aina populaarsemaks muutunud õhkrelvade kasutamist kontrolli alla saada, kuid põrganud taksistuste vastu.

«Tundub, et seadusandja pole sellest huvitatud, et asi kontrolli alla saaks,» märkis Leego. «Peame seda väga ohtlikuks, kui suvalises bensiinijaamas müüakse nokastunud tüübile õhkrelv ning pole teada, mis ta sellega edasi teeb – ilmselt ei midagi head.»

Leego hinnangul oleks lahenduseks õhkrelvade müük vaid relvakauplustes.

«Sel juhul saaks juba relvakauplus oma kogemusele tuginedes vaadata, kas ostja on ikka täisealine ja kuidas ta relvaga umber käib, samuti distsiplineerib ostjat teadmine, et tegemist on relvaga, mis ostetud relvapoest.»
Leego sõnul tuleb õhkpüssi ostjal endale teadvustada, et tegemist on relvaga, mille lask võib olla võrdne vinpüssi omaga.

«Koduloomade või lindude tulistamine õhkpüssist on päris kindlasti lubamatu,» rõhutas ta.

Õhkrelvad on piiramata käibega, kuid seaduse silmis on ikkagi tegemist relvaga – selle kandja peab olema täisealine, seda ei tohi kanda joobes ega sellega avalikus kohas vehkida, lisas Leego.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles