Putin tahab taastada Venemaa positsioone Kuubal

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa tollane president Vladimir Putin käis Kuuba liidril Fidel Castrol külas detsembris aastal 2000.
Venemaa tollane president Vladimir Putin käis Kuuba liidril Fidel Castrol külas detsembris aastal 2000. Foto: Reuters / Scanpix

Kuubat juhtivatelt vendadelt Castrotelt viimasel ajal palavaid tervitusi saanud Venemaa peaminister Vladimir Putin toetab Moskva suuremat aktiivsust kommunistlikus saareriigis.

 

Putin kuulas täna asepeaminister Igor Setšini ettekannet oma hiljutisest käigust Kuubale ning rõhutas, et Venemaal on vaja taastada oma positsioonid nii seal kui ka teistes riikides, kirjutas Interfax.

Kahe riigi valitsusvahelise komisjoni kaasesimehe kohale määratud Setšin edastas peaministrile saareriigi uue liidri Raúl Castro tervitused, samas kui Putin päris ka tolle vanema venna Fidel Castro tervise ja enesetunde järele.

Kuubat pool sajandit juhtinud El Comandante saatis oma tervitused Moskvasse juba mõne aja eest, kui sinna sõitis visiidile Venezuela liider Hugo Chávez.

Setšini rääkis valitsusjuhile, et kahe riigi ühiskomisjonis on juba pandud paika üheksa konkreetset projekti ning jaanuaris tullakse lagedale uute ettepanekutega.

Tema sõnul lepiti saareriigiga kokku prioriteetsetes koostöösuundades, milleks on energeetika, mäetööstus, põllumajandus, transport, turism, pankadevahelised suhted.

Kuuba kirjutas alla ka tellimustele osta Venemaalt lennukeid Tu-204, samuti lennukimootoreid, ning lepiti kokku saarele Kamazi komplekteerimistehase rajamise osas. Setšini kinnitusel peavad kuubalastega läbirääkimisi ka AvtoVAZ, ZiL ja GAZ.

Vene delegatsioon seekord Fidel Castroga ei kohtunud – osa ekspertide hinnangul võisid selle põhjuseks olla kuulujutud võimalikust Vene pommitajate paigutamisest Kuubale. Seekordse visiidi ajal puudutati vaatlejate arvates üldse vähe sõjalis-tehnilise koostöö arendamist ning keskenduti majandusküsimustele.

Kuuba meedia hinnangul osutus aga Setšini visiit triumfiks eeskätt selles osas, mis puudutas Mehhiko lahe mandrilaval arendatavat tööstust. Vene delegatsiooni ridadesse kuulusid teiste seas ka Gazpromi juhatuse aseesimees Aleksandr Medvedev, Rosnefti viitsepresident Mihhail Stavski ja Surgutneftegazi peadirektor Vladimir Bogdanov.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles