Obama ja Medvedev allkirjastasid ajaloolise tuumalepingu

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Barack Obama ja Dmitri Medvedev.
President Barack Obama ja Dmitri Medvedev. Foto: AP/Scanpix

Venemaa Föderatsiooni president Dmitri Medvedev ja Ameerika Ühendriikide riigipea Barack Obama allkirjastasid Prahas ajaloolise tuumarelvalepingu, mis kärbib kahe riigi tuumaarsenali ligi kolmandiku võrra.

Leping, mille peavad ratifitseerima ka USA senat ja Venemaa Föderatsiooni riigiduuma alandab 1550ni ehk umbes 30 protsendi võrra mõlema riigi lahinguvalmis tuumalõhkepeade maksimaalset arvu, kuid ei puuduta tuumahoidlates hoitavaid lõhkepäid, vahendas AFP.

Lisaks sellele tohivad mõlemad riigid omada  kuni 700 lahinguvalmis mandritevahelist ja allveelaevadelt väljatulistatavat ballistilist raketti ning tuumarelvadega varustatud pommituslennukit. Lisaks võib riikidel olla veel 100 sellist laskeseadet, tingimusel, et need pole lahinguvalmis.

Kümme aastat kehtiv leping asendab 1991. aastal sõlmitud strateegiliste relvade kärpimise lepet START, mis aegus mullu detsembris. 

Obama sõnul on lepingu allkirjastamine oluline verstapost, kuid see on alles esimene samm pikal teekonnal. Medvedev lisas, et lepinguga paraneb julgeolekuolukord kogu maailmas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles