Välismaalase peksjad ootavad kohtuistungit

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Postimees/Scanpix

Sageli Tartut külastav inglane David Haslam ei ulata viimasel ajal enam tervituseks kätt. Tema käsi, aga ka ülejäänud keha sai tublisti räsida, kui kaks noort lühikese soenguga eestlast peksid ta öises linnas vaeseomaks.



Kahekümnendates aastates kohalikud noormehed tunnistasid ülekuulamisel oma tegu ning ootavad karistust, märkis Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Marko Uibu. Kahtlusaluste vahi alla võtmist ei pidanud prokuratuur vajalikuks.

Uibu lisas, et mõlemad vägivallatsejad olid kallaletungi ajal purjus. Neist üks isegi ei mäleta, et selline vahejuhtum aset leidis.

Prokuratuur pakkus Hasla­­mile võimalust piirduda kokkuleppemenetlusega, et kohtuotsus tuleks rutem, kuid kannatanu ei olnud sellega nõus. Esialgu ei ole veel kohtuistungi aega paika pandud, kuid arvestades kohtute suurt töökoormust, võib kriminaalasi kohtusaali jõuda kõige varem sügisel.

Kohus võib noormehi karistada rahatrahviga või maksimaalselt kuni viieaastase vabadusekaotusega.

Üks kahtlusalustest on varem kriminaalkorras karistatud, teine väärteo korras, lisas Uibu.

Sõim ja peks

Lugu ise oli aga järgmine. Kuu aega tagasi, 6. märtsil avas Haslam Tartus Y-galeriis oma graafiliste tööde näituse. Kella kahe paiku öösel näituse avamiselt koos kahe eestlasest sõbraga kodu poole kõndides kuulsid Haslami inglise keelt kõnelemas kaks eestlast, kes asusid seltskonda jälitama.

Noorukid hakkasid inglast sõimama ning talle heideti ette asjaolu, et ta kõneleb inglise keeles. Sõprade silme all järgnesid rusikahoobid näkku. Haslam kukkus ning peksmine jätkus jalgadega.

Rünnati vaid Haslami. Üks šokeeritud sõpradest püüdis appi minna, kuid sai näkku pipragaasi. Teine helistas kohe politseisse. Peksmine jätkus kuni patrulli saabumiseni. Edasi viis kiirabi mehe haiglasse.

«Tagantjärele olen tänulik, et politsei jõudis kohale nii ruttu. Ilmselt nad päästsid mu elu,» leiab Haslam kuu aega hiljem juhtunust kõneldes.

Haavad paranevad


Suurem osa haavadest on praeguseks paranenud, kuid endiselt teevad valu vasak külg ja parem käsi. Kätt püüdis ta peksmise ajal hoida näo ees, et pehmendada jalahoope. Murtud nina on hell ning katkised esihambad ei lase juhtunut unustada.

Rünnaku põhjusena ei oska Haslam nimetada muud kui inglise keele kõnelemine tänaval. «Motiiviks polnud mitte röövimine, vaid rahvuslik vaen.»

Peksjate vastu läheb mees aga kohtusse, et noorukid saaksid õiglase karistuse ning et Tartus oleks öisel ajal turvaline kõndida nii eestlasel kui välismaalasel.

Inglane on Tartus olles kuulnud varemgi, et teatud grupp kohalikke elanikke ei salli välismaalasi ning konflikte on ette tulnud ka varem. Tartlaste suhtumisest välismaalastesse kavatseb ta 23. aprillil pidada ettekande enda näite põhjal «Tolerantse Tartu» lõpukonverentsil, kuhu tulevad nii linnavalitsuse kui ka politsei esindajad.

Konverentsi lõpus kirjutavad paljude ettevõtete, Tartu linnavalitsuse ja politsei esindajad alla koostööleppele, milles kinnitavad, et astuvad samme Tartu tolerantsemaks muutmisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles