Bakijev tuli peidust välja

Oliver Tiks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgõzstani pealinnas võimult tõugatud president Kurmanbek Bakijev koduküla toetaja embuses.
Kõrgõzstani pealinnas võimult tõugatud president Kurmanbek Bakijev koduküla toetaja embuses. Foto: AP / Scanpix

Kõrgõzstani pealinnas võimult tõrjutud president Kurmanbek Bakijev ilmus eile esimest korda pärast eelmise nädala rahvarahutusi avalikkuse ette, kinnitades oma toetajatele, et ei kavatse tagasi astuda.


Bakijev põgenes riigi lõunaossa kolmapäeval ning seni püsis ta teadmata kohas varjul. Esmaspäeval ilmus president lõpuks oma kodukülas pooldajate ette, kes tervitasid teda valjuhäälsete hüüetega, vahendas AFP uudisteagentuur.

Kohaliku võimuhoone trepil rahvale kõnelnud Bakijev kinnitas, et ta on endiselt seaduslik president, ning nimetas pealinnas Biškekis võimu haaranud opositsiooni vahevalitsust gängsteriteks.

«Mul oli põhjust peidus olla, sest nagu te teate, haarati võim jõuga. See algas esmalt Talassis ning kogu süü pandi minule,» rääkis ta rahvale.

«Ma olen president ja mitte kellelgi pole õigust või võimu sundida mind lahkuma oma positsioonilt. See pole revolutsioon, see on usurpeerimine.»

Bakijev kordas ka oma üleskutset ÜRO suunas, saata Kõrgõzstani rahuvalvajad, et hoida ära edasist verevalamist selles vaesunud Kesk-Aasia riigis.

Kõrgõzstani pealinnas ja põhjapoolsetes provintsides kontrolli võtnud vahevalitsuse juht Roza Otunbajeva süüdistas aga just kukutatud presidenti püüdes vallandada kodusõda. Biškekist on samas juba kõlanud ka hoiatusi valmisolekust kasutada viimase taltsutamiseks jõudu.

Esimeseks asepeaministriks määratud Almazbek Atambajev teatas ajakirjanikele, et vahevalitsus valmistub Džalalabati provintsis redutavat riigipead vahistada, ent püüab hoiduda uute tsiviilohvrite põhjustamisest.

Bakijevil näib kodukandis olevat piisavalt toetajaid, kes teda kaitseksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles