Rahvaliidu aseesimees: kui ühineme, siis sotsidega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anto Liivat.
Anto Liivat. Foto: Erakogu

Rahvaliidu aseesimehe Anto Liivati sõnul ei leia tänaõhtusel erakonna volikogu koosolekul tõenäoliselt toetust ühegi teise erakonna kui sotsiaaldemokraatidega ühinemine.


«Volikogu liikmed võivad tõstatada alati igasuguseid ettepanekuid,» vastas Liivat küsimusele, kas täna tuleb juttu vaid sotsiaaldemokraatidega ühinemisest või võivad päevakorda kerkida teisedki poliitilised jõud.

«Ma pean seda vähetõenäoliseks, et volikogus oleks olemas enamus mingi muu otsuse tegemiseks ehk koostööks mõne teise erakonnaga. Seda ma täna pigem ei prognoosi.»

Teatavasti tegi esimesena, sügiseste kohalike omavalitsuste volikogude valimiste järel Rahvaliidule ettepaneku ühinemisele mõelda Keskerakond.

Tema sõnul on tänase volikogu üks ametlik päevakorrapunkt riigikogu valimisteks valmistumine ning selle osana on kavas arutada koostööd Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga.

Liivati sõnul on ka tänane ühiste huvide deklaratsiooni allakirjutamine astutud eesmärgiga erakonnad ühendada.

Sama kinnitas deklaratsiooni allakirjutamise järel ajakirjanikele ka Rahvaliidu esimees Karel Rüütli.

«Täna me näitasime üles ühist ja head tahet selleks, et ühisosa otsida, ning täna teen Rahvaliidu volikogule ettepaneku alustada läbirääkimisi selleks, et välja selgitada ühisosa,» rääkis ta.

«Meie eesmärk on jõuda lepinguni, mille saaks hiljem heaks kiita mõlema organisatsiooni juhtkonnad ja kui me jõuame ühinemiseni, siis ka mõlema erakonna kongressid.»

Anto Liivat kinnitas, et mai alguses on plaanis kutsuda kokku erakonna kongress. Tema sõnul on vaja kongress kokku kutsuda nii siis, kui läheb kahe erakonna ühendamiseks, kui siis, kui volikogu täna ühinemisläbirääkimiste alustamise ideed heaks ei kiida.

«Siis tuleb kongress kokku kutsuda nii ehk teisiti - selleks, et spekulatsioonid vaibuksid ja oleks uuendatud mandaat ja selge signaal selle kohta, kuidas Rahvaliit jätkab.»
Tema sõnul on kuupäev praegu lahtine, samas Postimees.ee andmetel võib see olla pühapäev, 2. mai.

Liivati väitel on võimaliku erakondade ühendamise eesmärk luua Eesti poliitikas suur ja tugev, arukas, hooliv eestimeelne jõud. «See on see alus, milleks me neid läbirääkimisi peame. Ülejäänu on tehniline pool.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles