Sündida võib Eesti Ringhäälingukompanii, Tartu linnavolikogu kinnitas osaliselt uue linnavalitsuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ALO LÕHMUS

Eesti Televisiooni ja Eesti Raadio ühendamine ühtseks Eesti Ringhäälingukompaniiks oleks otstarbekas nii majanduslikus kui sisulises mõttes, leidsid eile kultuuriministeeriumi eestvõttel ringhäälingusfääri korrastamist arutanud meediategelased.

Ettepaneku Eesti Televisiooni (ETV) ja Eesti Raadio (ER) organisatsiooniliseks ühendamiseks tegi eile ETV, kes esitas aruteluks ka asjakohase seaduseelnõu projekti.

«Idee kohaselt alustaks 1998. aasta 1. jaanuarist tegevust avalik-õiguslik Eesti Ringhääling, ERi ja ETV varad, õigused ja kohustused läheksid talle üle. ER ja ETV muutuksid Eesti Ringhäälingu struktuuriüksusteks. Ringhäälingul oleks nõukogu, juhatus ja põhikiri ning riik esitaks ringhäälingule konkreetsed tellimused programmide, tootmise, arenduse ja arhiivinduse alal,» seletas ETV peadirektor Hagi Shein.

Ringhäälingunõukogu esimehe Paul-Erik Rummo sõnul suutis eilne koosolek ületada paljud senised rasked tüliküsimused avalik-õigusliku ja eraringhäälingu vahel.

«Ideed, nagu ETV ja ERi ühendamine ühtseks Eesti Ringhäälingukompaniiks, olid sees ka 1993. aastal esitatud ringhäälinguseaduse eelnõus, kuid siis kohtasid need väga tugevat vastuseisu just ETV ja ERi juhtkondade ja mõnede poliitiliste jõudude poolt,» rääkis Rummo. «ETV ja ERi ühinemine oleks tulus kindlasti puhtalt kokkuhoiu mõttes, teisalt ka toimimise praktilisuse poolest - väiksem struktuur on lihtsam, operatiivsem, dünaamilisem. Kui Euroopa Ringhäälingute Organisatsiooni kuulub Eestist kaks organisatsiooni, siis me maksame ka kahte liikmemaksu, seegi on mõttetu.»

Eesti Ringhäälingute Liidu esimees Rein Lang märkis, et jälgib suure rõõmuga 1993. aasta ideede jõudmist nüüd ka ETV ja ERi juhtkonnani.

«Kolmeaastane praktika on tõestanud tookordsete ideede õigsust ja nüüd tuleb nende juurde lihtsalt tagasi tulla. Ühinenud struktuur oleks odavam, teiseks tekiks üks partner, kellega tegevust kooskõlastada. Praegu on ETV ja ER tihtipeale eriarvamustel,» ütles Lang.

ETV peadirektor Hagi Shein möönis, et ühtse ringhäälingukompanii idee on tõepoolest pärit juba 1993. aastast.

«Ma saan aru, et tookordsed idee esitajad hakkavad rääkima, et «aga mis siis meie ütlesime». Aga praegused ideed ei ole siiski päriselt need mis siis. Meie kriitika toonase eelnõu suhtes lähtus sellest, et 1993 väljapakutud ringhäälingukompanii oli väga riigikeskne ja liigselt riigi poolt reguleeritud,» selgitas Shein.

ETV esitatud ringhäälingukompanii seaduseelnõu projektis on kavandatud kompanii rahastamine riigieelarvest, millele lisanduksid omavahendid reklaamist jms.

«See on jällegi üks 1993. aasta mõte, et avalik-õigusliku ringhäälingu rahastamine määratakse mingi kindla protsendina riigieelarvest. ETV sõdis tookord selle vastu väga ägedalt, nüüd on jõutud sama põhimõtteni,» ütles Rein Lang. «Ideede headus sõltub vahel väga palju sellest, millal need esitatakse ja kes need esitab.»

Rein Lang märkis, et ehkki ringhäälingute liit ei pea avalik-õigusliku ringhäälingu tegelemist reklaamiga õigeks, ei välistaks ta isiklikult seda siiski lõplikult. «Aga siis peab reklaamiga teenitud raha kulutamine olema seaduslikult väga täpselt fikseeritud,» kinnitas Lang.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

PILLE RUNNEL

Tartu linnavolikogu eilse istungi päevakorras oli Tartu linnavalitsuse ametisse kinnitamine ning linnavalitsuse alaliste komisjonide esimeeste valimine. Põhiosa istungist kulus endiselt protseduuriliste vastasseisude lahendamisele.

Abilinnapeaks kandideerimisest loobus isiklikel põhjustel Andres Mandel, tema asendajat veel ei pakutud.

Volikogu kinnitas Tartu uue linnavalitsuse koosseisu, kuhu kuuluvad abilinnapead Anto Ili (28 poolthäält ja 1 vastuhääl), Toivo Jullinen (23 poolt- ja 6 vastuhäält), Jüri Kõre (26 poolt- ja 4 vastuhäält) ja linnanõunik ning rahandusosakonna juhataja Ilme-Tiiu Tinni (27 poolt- ja 7 vastuhäält).

Volikogu istungi üks päevakorrapunkte oli volikogu alaliste komisjonide esimeeste valimine. Senise kümne komisjoni asemel on linnavolikogus üheksa komisjoni, kaotati tarbijakaitsekomisjon.

Eile jäid kinnitamata sotsiaal- ning laste ja noorsookomisjoni esimehed (kandidaatideks olid esitatud Hanno Ohvril ning Tõnu Kauba). Volikogu kinnitas komisjoni esimeeste kohtadele järgmised linnavolinikud: Toomas Kapp (revisjonikomisjon), Mait Klaassen (rahandus), Peeter Olesk (haridus ja kultuur), Marju Lauristin (linnaareng ja planeerimine), Heljo Pikhof (õigus- ja korrakaitse), Viktor Korrovits (linnamajandus) ja Jüri Adams (linnavara).

Linnapeaks valitud linnavoliniku Tõnis Lukase asemel sai linnavolikogu asendusliikmeks arhitekt Ilona Merzin.

Artikli algusesse

lehekülje algusesse , esileheküljele

Webmaster
Copyright © Postimees 1995-1996

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles