President Meri vabastas minister Sinijärve ametist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ENNO TAMMER

Foto PEETER LANGOVITS

Siseminister Riivo Sinijärv vabanes ametist enne, kui valitsus hakkas arutama siseministeeriumi kantsleri Jaan Tootsi võimalikku vabastamist või karistamist. Eile õhtul kell 22.15 ei olnud valitsuse seisukoht Tootsi suhtes veel selgunud.

Eile saladuslikuks jäänud põhjustel siseministri ametist vabastatud Riivo Sinijärv lubas siirduda diplomaatilisele tööle.

Valitsuse pressibüroo direktor Juhan Kivirähk kinnitas eile õhtul «Postimehele», et peaminister Mart Siimanni ettepanekul vabastas president Lennart Meri eile ametist siseminister Sinijärve.

Sinijärv keeldus eile selgitustest ning palus ametliku versioonina kuulutada, et lahkus «seo-ses üleminekuga tööle välisteenistusse» ning et lahkumist kommenteerib peaminister.

«Postimehe» andmeil võttis siseminister Sinijärv osa eile hommikul toimunud valitsuse istungist. Eile toimunud valitsuse istungi kohta on peaminister Siimann lubanud, et sel istungil tuleb arutusele siseministeeriumi kantsleri Jaan Tootsi juhtum ning valitsus annab juhtumile oma hinnangu.

Ajakirjas «Luup» toodud kirjelduse kohaselt kasutas kantsler Toots erasõitudeks erinevaid politseiameti autosid, kusjuures palgatud autojuht sai kantsler Tootsi korraldusel keskmisest tunduvalt kõrgemat palka. Siseministeeriumi teenistusalane juurdlus ei tuvastanud Tootsi tegevuses ebaseaduslikkust, mille peale valitsus peaministri algatusel andis Tootsi juhtumi uurida kaitseminister Andrus Ööveli juhtimisel moodustatud valitsuskomisjonile.

«Postimehe» andmeil ei olnud Tootsi juhtumi arutamist Ööveli komisjoni töö tulemuste põhjal lülitatud eilse valitsuse istungi ametlikku päevakorda ning seda mitte ei hommikusel ega õhtusel istungil.

«Postimehe» küsimuse peale, millal peaminister tegi presidendile ettepaneku Sinijärve vabastamiseks, vastas valitsuse pressibüroo direktor Kivirähk eile õhtul, et «Siimann käis presidendi juures pärastlõunal».

Kuivõrd annab siseminister Sinijärve vabastamist seostada kantsler Tootsi juhtumiga, püüdis «Postimees» valitsuse pressibüroo direktorilt täpsustada. «Ei kommenteeri,» vastas Kivirähk eile kell seitse õhtul.

«Postimehe» andmeil keeldus ametist vabanenud siseminister Sinijärv tegemast valitsusele seadusekohast ja peaminister Siimanni poolt nõutud ettepanekut kantsler Tootsi vabastamiseks. Seaduse kohaselt saab valitsus kantsleri ametist vabastada ministri ettepanekul.

Vahetult enne «Postimehe» tööpäeva lõppu ütles kantsler Toots «Postimehele», et on veel ametis, kuid lisas, et tõenäoliselt hakkab valitsus veel tema küsimust arutama.

Enne «Postimehe» tööpäeva lõppu kinnitas valitsuse pressibüroo direktor Kivirähk, et peaminister palus tal jääda kauemaks ühe ametliku teate koostamiseks. Kivirähk ei täpsustanud, kas see teade räägib kantsler Tootsi vabastamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles