Uus skandaal Kentmanni 13 hoone ümber, Justiitsministeerium nõuab Tööparteilt maja tegelikku üleandmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
URMAS PAET, TOOMAS MATTSON

Justiitsministeeriumi kantsler ei tunnista eile allkirjastatud akti, millega Tallinnas Kentmanni tänav 13 asuva endise EKP Harju komitee maja omandiõigus läks küll Eesti Demokraatlikult Tööparteilt (EDTP) üle riigile, kuid mis jätab hoone tegelikuks kasutajaks ja valdajaks EDTP.

Kentmanni 13 hoone omandiõiguse üleandmise aktile kirjutasid eile keskpäeva paiku alla EDTP esimees Tiit Toomsalu ja justiitsministeeriumi riigivarade osakonna juhataja Aime Oberg. Obergi ning Tallinna ja Harju täitevbüroo direktori kt Leili Jõgeva tungival nõudmisel ajakirjanikke akti allakirjutamise juurde ei lubatud, kuigi Tööpartei oli ajakirjanikud kohale kutsunud ürituse alguseks, kella 11ks.

Alles kell 12.45 nõustusid Tööpartei esindajad kokkuleppe kohta selgitusi andma. Samas keeldus justiitsministeeriumi esindaja Aime Oberg igasugustest kommentaaridest ning lahkus.

Eile õhtul levitas justiitsministeerium ametlikku teadet, mille järgi keeldus ministeeriumi kantsler Mihkel Oviir omandiõiguse üleandmise akti kinnitamast ja täitevmenetlust lõpetamast.

Oviir ei tunnista akti, sest riigivarade osakonna juhataja Aime Oberg ületas seda alla kirjutades oma volitusi.

Ministeeriumi asekantsler Juhan Parts ütles BNSile, et Obergil «läks midagi lootusetult sassi». Partsi sõnul pidi Oberg allkirjastama dokumendi hoone ülevõtmise ja vastuvõtmise kohta, kuid ta sõlmis laiema lepingu.

Kirjas Tööparteile ja täitevbüroole teeb kantsler Oviir ettepaneku vormistada üleandmise-vastuvõtmise akt vastavalt seadusele ja täita kohtuotsus, mis nõuab hoone valduse faktilist üleandmist. Justiitsministeerium nõuab, et Tööpartei peab hoone valdusest loobuma.

«Justiitsministeeriumi hinnangul ei ole Kentmanni 13 maja probleemi lahendatud, sest vastavalt seadusele pole Tööparteil maja suhtes kasutusõigust,» toonitas asekantsler Parts. Kohus on tunnistanud Eesti riigi omandiõigust Kentmanni 13 hoonele.

Tööpartei ajab oma

Tööpartei esimees ütles eile päeval pärast akti allkirjastamist, et 7. oktoobril 1991 andis valitsus Kentmanni 13 hoone tervikuna tolleaegse iseseisva Eestimaa Kommunistliku Partei ja tema õiglusjärglase EDTP tähtajatusse kasutusse. «See kasutusvalduse suhe kehtib kuni Tööpartei eksistentsi lõpuni, kuid mitte rohkem kui 100 aastat. Neil alustel jätkab Tööpartei selle maja kasutamist ja valdamist,» kinnitas Toomsalu.

«Me jääme siia majja, me jätkame selle maja majandamist, tegelik võim kogu selle maja üle kuulus ja saab kuuluma EDTPle,» kuulutas Toomsalu.

Toomsalu kinnitas, et kõik renditulud, mis hoone ruumide väljaüürimisest saadakse, lähevad Tööparteile.

«See on Tööparteile tähtis, sest see maja on materiaalne baas, mis võimaldab finantseerida ka partei poliitilist tegevust,» tunnistas Toomsalu.

Suurem osa hoonest on praegu erinevatele firmadele välja renditud. Seda, kui palju hoone tulu toob, Toomsalu ei kommenteerinud.

Kentmanni 13 viiekorruseline hoone valmis 1971. aastal, hoone üldpind on 2611 ruutmeetrit. Hoone bilansiline väärtus on 154 380 krooni ning jääkväärtus 1997. aasta 1. jaanuari seisuga 94 000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles