Vargad viisid Paide Vallitornist suure mündikogu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VILLU PÄÄRT

Paide Vallitornist varastati eelmisel kolmapäeval 651 münti, mis on vermitud 16. sajandil.

Varguse avastas muuseumi valvur, kes läks vitriinilt tolmu pühkima ja leidis mõned vargast maha jäänud mündid põrandalt. Muuseumile jäi 677 mündist alles 26.

Järvamaa muuseumi peavarahoidja Monika Jõesaar otsustas eile, et Järvamaa muuseumi püsiekspositsioon Vallitorni neljandal korrusel tuleb seniks kinni pitseerida, kuni seal pole turvaline eksponaate hoida.

Mündid leiti 1989. aastal väljakaevamistel Paide linnuse käimlast, 1990. aastal pandi mündid pärast puhastamist ja määratlemist Paides välja.

Monika Jõesaare sõnul olnud mündid suuremalt osalt vähese hõbedasisaldusega, vermitud 16. sajandi keskel ja teisel poolel Haapsalus, Kuressaares, Riias ja Tallinnas.

«Kui see oli teadlik ärimees, jõudsid mündid samal päeval väljamaale. Kui olid kohalikud poisikesed, siis ehk tuuakse anonüümselt tagasi,» lootis Monika Jõesaar.

Kogu väärtust ei saa üheselt hinnata, ajaloomuseumi teadur lubab kogu väärtuse ekspertiisiga määrata. Mõnedel andmeil ulatub mündikogu väärtus miljoni kroonini.

«Rahaline väärtus on üks, teine on see, et see on ainuke Paide mündileid,» rääkis Jõesaar.

Paide kriminaalpolitsei komissar Elmo Tischler arvas, et ilmselt varastas mündid kolmapäeval mõni muuseumi külastaja. Valvurid ei näinud midagi, ka ei ole vargad midagi lõhkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles