Kodu kevadeks kauniks lihtsalt ja soodsalt

, AS Sunorek tootejuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põnevaid kangaid ja mustreid aegu näinud detailidega oskuslikult kombineerides saab põneva ja hubase lahenduse. Kevadpuhastuse käigus otsi pööningult või panipaigast üles vana vokk, samovar, söetriikraud, lapsepõlvest pärit nukk ja muud säärast.
Põnevaid kangaid ja mustreid aegu näinud detailidega oskuslikult kombineerides saab põneva ja hubase lahenduse. Kevadpuhastuse käigus otsi pööningult või panipaigast üles vana vokk, samovar, söetriikraud, lapsepõlvest pärit nukk ja muud säärast. Foto: Sunorek

Soodne ei tähenda pelgalt väikest rahakulu. Soodsa ja lihtsa lahenduse aluseks on hea planeering ning läbimõeldud ostud ja tegevused.


See reegel kehtib kõikide planeeritavate projektide puhul, sealhulgas kodu kauniks muutmisel. Viimasesse tuleb suhtuda tõsiselt, kui eesmärk on kulutada vähe raha.



Alustama peab suurpuhastusest. Kodudes on kindlasti üleliigseid asju, mida pole juba aastaid kasutatud ning millel pole enam kindlat otstarvet. Kogu kõik ebavajalik kokku ning vii taaskasutuskeskusesse.



Kui üleliigsed asjad on kappidest, nurkadest ja panipaikadest eemaldatud, tuleb teha üks korralik suurpuhastus.



Vanast uus


Kui korter on tühjendatud üleliigsest ning puhas, saab oma elamisest parema ülevaate ning paremad võimalused mööbeldamiseks.



Nüüd on aeg hakata kodukaunistamist planeerima. Kõigepealt vaata üle kodu üldine olukord – seinapinnad, põrandad, mööbel ja aknakatted. Tee selgeks, mis vajab värskendamist, uuendamist või väljavahetamist. Mõistlik on teha märkmeid, et hiljem oleks lihtne saada tehtavatest kulutustest ülevaade.



Lihtsaim viis kodu kaunistamiseks on vahetada mööbli- ja aknakatete kangad uute vastu – ka siin tuleks lähtuda mõõdukusest. Ei tasu osta liiga palju materjali – aruta müüjaga läbi, kui palju mõne toote katmiseks ja uute katete tegemiseks kangast või muud materjali vaja on.



Esialgse plaani koostamisel võib lähtuda järgmistest ideedest:

•    Vanad asjad on au sees. Kui pööningul või panipaigas on vedelemas vokk, samovar,  söetriikraud, lapsepõlvest pärit nukk või muud säärast, on just nüüd õige aeg need välja tuua ja üle vaadata – ehk saab just neist tore aksessuaar värskendatud kodusse. Kui sellist varandust siiski ei leidu, tasub läbi astuda mõnest vanakraamikauplusest.


•    Vanade diivani- ja tugitoolide katted asenda uutega. Diivani hinnast moodustab suure osa karkassi maksumus. Seetõttu on uue diivani ostmise asemel mõistlik vahetada välja vana diivani kate. Uue ilme saab ka vana nõukogudeaegne tugitool, kui selle tekstiiliosa asendada mõne kauni kirju kangaga.


•    Vanad toolid saab taas kaunimaks muuta uute toolipatjade õmblemisega.


•    Aknakatte vahetamine mõne erksama ja värvilise või mustrilise tekstiili vastu annab toale uue ilme.


•    Valgusega mängimine muudab tuba oluliselt. Enne suuremate muudatuste tegemist on mõistlik planeerida uued valgustid. Riiuli alla, voodipäise taha, seinale, põrandale või kapile valgustite lisamine annab toale kohe uue ilme.


•    Valgusti võib teha ka ise. Võib osta odava valgusti ning asendada kuppel näiteks küpsetuspaberist tehtud kaunistustega või panna pirn vanaaegsesse laternasse.



Kui oma kodust ja võimalustest on kujundatud põhjalik ülevaade, võib valida iga toa kohta välja kuni kolm meelepärasemat aksessuaari.  Seejärel tuleb määrata kindlaks tubade värvigamma, võttes aluseks toas olevaid esemeid ja nende värvusi.



Tagasihoidlikud toonid


Ka eri tubade suuremate pindade (põrandad ja seinad) värskendamine vajab planeerimist ja värsket pilku.



Soodsaim ja lihtsaim viis seinte värskendamiseks on tapeetimine. Soovitatav on kasutada tapeedina ühevärvilist ja tagasihoidlikku tooni – mustritest ja erksatest värvidest tüdinemine ei põhjusta siis poole aasta pärast taas lisakulusid.



Mõne paani puhul kasuta mustrit või erksamaid värve julgemalt. Üksikuid paane on hiljem lihtne ja soodne uute vastu ümber vahetada.



Põranda uuendamiseks on soodsaim laminaatparkett, mis tänapäeval näeb välja kena ja tõetruu. Värvivalikul lähtu ka siin tagasihoidlikest toonidest.



Tagasihoidlik foon põrandail ja seintel annab võimaluse muuta toa ilmet kiiresti ja lihtsalt, vahetades erinevaid aksessuaare või diivanipatjade ning aknakatete kangaid.



Spetsialisti ära karda


Aknakatete ostmisel on soovitatav lähtuda funktsionaalsusest. Näiteks saab roomakardinate ja paneelkardinate puhul vahetada hooajaliselt välja tekstiilse osa, et kiiresti ja lihtsalt kodule uus ja värske ilme anda.



Paneelkardinate puhul võib osa paneele osta esialgu veidi tagasihoidlikumates toonides, et aja jooksul vaid mõned neist erksamates värvides kangaste vastu vahetada.



Kuigi iseenda oskuste kasutamine näib tihti soodsaima lahendusena, tasub kogu värskendustegevuse vältel kaaluda asjatundjate usaldamist seal, kus ise ei oska.



Kui õmblemise, paigalduse, värvimise ja tapeetimise kogemust endal pole, on mõttekas pöörduda spetsialisti poole – oskamatu isetegemine võib põhjustada liigset ajakulu ning lõpptulemusega rahulolematust.



Kodu uuendamisel tuleb lähtuda sellest, et soodne pole alati ebakvaliteetne ja odav – aja möödudes muutub soodsaks ka kvaliteetne ja kallis toode. See maksab küll säästulahendustest rohkem, kuid seda ei pea niipea ümber vahetama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles