Google’i juht hüppas Hiina poolele üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Google China juhtivtöötaja jooksis üle kohaliku otsinguturu liidri Baidu ridadesse, andes märku sellest, et valitsusega tsensuuri üle lahvatanud tüli on hakanud mõjutama ka kohalikke töötajaid.


Baidu teatel sai Wang Jingist firma asepresident rakenduste alal. Google'i sõnul juhtis Wang sama valdkonda ka nende firmas, kust lahkus kuu alguses.



Tegemist on esimese juhtumiga, kui Google'i juhtivtöötaja kohaliku rivaali juurde üle jookseb. Senini on enamikel Google China töötajatel olnud firmaga tugevad emotsionaalsed sidemed.



Nad on tundnud uhkust selle üle, et töötavad «paremas» otsingumootoris. Ühtlasi on palgad Google'is konkurentidest paremad. Seetõttu lahkusid Google'ist pärast jaanuarikuist teadet, et firma enam Hiina tsensuurireeglite ees lömitada ei kavatse, vaid mõned üksikud töötajad.



Kui Google märtsis oma sõnad teoks tegi ja kasutajad Hong Kongi saiti ümber suunas, väljendasid ettevõtte juhid lootust, et neil õnnestub oma Hiina tütarettevõtted käigus hoida ja jätta ametisse kohalikud töötajad, keda on kokku ligi 700.



Konflikt on aga hakanud Google'i äri siiski mõjutama. Hiinas on siiani võimalik pääseda ligi Google'i Hiina domeenile, Hong Kongi saidile ja rahvusvahelistele veebilehtedele, kuid google.com.hk otsinguid on tabanud katkestused, mis paljude analüütikute hinnangul lähtuvad tulemüürist, mis kammib läbi välismaised internetimaterjalid nende sisenemisel Hiina telekomide võrgustikku.



Kuna mitmed Hiina hieroglüüfid annavad nüüd sõltumata kontekstist veateate, on Google muutunud hiinakeelsete otsingute jaoks ülimalt ebamugavaks.



«Hiina sisemaa kasutajate võrguliiklus Google'is on vähenenud ning samuti on kukkunud nende Hiina interneti reklaamitulud,» ütles Pekingis baseeruva internetiuuringute firma Analysys otsinguekspert Li Zhi.



Tema sõnul on liiklust mõjutanud Hong Kongi saidi katkestused, aga ka see, et paljud teised Hiina veebisaidid on oma koostöö Google'iga lõpetanud.





Copyright

The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles