Tartu kaubahall muutub poole suuremaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RIINA KALLAS

Erastatud Tartu kaubahalli kasulik pind suureneb kahekordselt: praegusele majaalusele kauba vastuvõtu korrusele planeerib halli omanik Milleenia Valduse AS SPARi toidukauplust, läbi kahe korruse tuleb kaubamaja, ülemisele korrusele bürooruumid.

Kaubahalli pind suureneb ümberehitamisel 5000 ruutmeetrilt 10 000 ruutmeetrile. «Kasulik pind suureneb tänu sellele, et peasissepääsud tuuakse maja keskele. Sisse saab nii Küütri kui Ülikooli tänava poolsest otsast,» ütles Estiko kontserni nõukogu esimees Kalju Hellenurm. Kõrvalolevad trepid säilivad, kuid neid hakatakse Hellenurme sõnul kasutama vaid abitreppidena, kus kliendil ei ole üldse põhjust käia.

SPAR ja lääne kaubamaja

Muutub kaubahalli välisilme: praeguse viilkatuse asemele tuleb lamekatus. Fassaad kaetakse perforeeritud plekk-kattega, mis paistab päeval tänavapoolt vaadates tavalise majaseinana, kuid öösel paistavad läbi seina valgustatud aknad.

Ümberehitatavasse kaubamajja paigutatakse eskalaatorid, mis on Hellenurme sõnul Tartus esimesed.

Tartu kaubahallis pole praegu korralikku ventilatsiooni ja jahutussüsteeme. Paralleelselt esimese korruse ehitamisega need probleemid lahendatakse.

Alumise korruse toidukaupluse võtab rendile SPAR-kaubanduskett nagu ka Estikole kuuluvas Tartu E-Kaubamajas.

Teise ja kolmanda korruse rentija ei ole Kalju Hellenurme sõnul veel selgunud: «Kõige lähem koht, kust kaubamaja rentnik võib tulla, on Rootsi ja kaugeim Kanada.» Kalju Hellenurm ei välista, et rentnikuks võib saada ka mõni Eesti firma, millel on frantsiisijärgne õigus kaubelda teatud kaubamaja nime all. Kalju Hellenurme sõnul saab 4000 ruutmeetri kasutajaks ainult üks firmamärk, mille nime hakkab kaubamaja kandma.

Neljas korrus renditakse bürooruumideks, lisaks tulevad kaubamajja toitlustus- ning vaba aja veetmise kohad.

Ümberehitusi alustatakse tulevasest majaalusest toidukaupu müüvast korrusest. Ehitus algab sel aastal ning esimene korrus võib valmida aasta lõpuks, kogu kaubamaja peaks valmima järgmise aasta lõpus.

Praegused töötajad säilitavad peale väljaõpet oma töökoha, kui nad vastavad rentniku nõuetele, lubas Hellenurm. Pinna suurenedes uusi töökohti ei teki, sest munitsipaalvõimu ajal on töötajaid oma rinnal soojendatud rohkem kui vaja oleks olnud, lisas ta. Töötajate palka ei vähendata, kuid kaubanduspinna suurenedes ei ole palgakõrgendust loota.

Ei karda konkurentsi

Tartu kaubahalli erastamise järel sai selle omanikuks kinnisvarafirma Arco Vara AS. 26. juunil võttis Milleenia Valduse AS üle Arco Vara kohustused linna ees. Milleenia Valduse AS 5,5 miljoni krooni suurune aktsiakapital jaguneb 51% Arco Vara ning 49% Estiko ASi vahel, kusjuures Arco Vara on passiivne kaasosanik.

Milleenia Valduse AS peab kolme aasta jooksul investeerima kaubahalli 20 miljonit krooni. Kalju Hellenurme sõnul nõuab maja ilmselt rohkemgi raha.

Estiko osalusel Tartu maaliinide bussijaama krundile valmiv Emajõe Ärikeskus ei konkureeri Hellenurme sõnul nö citys valmiva kaubamajaga.

Küsimusele, kas Tartu linnas pole müügipinda ülemäära palju, vastas Kalju Hellenurm, et võrreldes muu maailmaga on neid veel liiga vähe: «Meil on kaubandust palju sellisel pinnal, mis tehti kaubanduspinnaks häda sunnil. Need pinnad hakkavad ära kaduma ning ehitatakse tagasi näiteks korteriteks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles