Islandi vulkaan annab järele, kuid pursked jätkuvad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eyjafjallajökulli vulkaanist paiskus eile suitsu ja laavat.
Eyjafjallajökulli vulkaanist paiskus eile suitsu ja laavat. Foto: SCANPIX

Islandi vulkaan, millest õhku paiskunud tuhapilv on kaasa toonud suurimad häired Euroopa lennuliikluses pärast Teist maailmasõda, paistis eile järele andvat, kuid ametnike sõnul võivad pursked jätkuda veel mitu päeva või kuud.


Islandi meteoroloogiaamet teatas, et Eyjafjallajökulli vulkaanist paiskunud musta ja pruuni tuha pilv on langenud 5-8 kilomeetri kõrgusele, samas kui kolmapäeval, mil vulkaan purskama hakkas, ulatus suitsusammas 6-11 kilomeetri kõrgusele, vahendas

Reuters

.

Uudisteagentuuri teatel ei käitu vulkaan enam nii ettearvamatuna kui seni, kuna suured plahvatused on taandunud ühtlasemateks purseteks.

«On märke, et surve on vähenemas ja et purse muutub rahulikumaks,» ütles Islandi Ülikooli vulkanoloog Armann Hoskuldsson.

Sellele vaatamata jätkuvad täna juba neljandat päeva üle Euroopa lennukeelud, kuna stratosfääri paiskunud vulkaaniline tuhk sisaldab pisikesi klaasi ja kivimite kübesid, mis ohustavad lennukimootoreid ja -keresid.

Islandi meteoroloogiaameti geofüüsik Bergthora Thorbjarnardottir ütles aga, et ühtlased pursked ei tähenda tingimata, et vulkaan on vaibumas.

«Purse võib sellisena jätkuda pikka aega,» ütles ta. «Iga vulkaan on erinev ja meil pole suurt kogemust sellega - viimati purskas see 200 aasta eest. Peame seda tähelepanelikult jälgima, sest nad kõik käituvad erinevalt. Viimati kestsid pursked üle aasta aja.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles