Venemaal maeti Aleksandr Solženitsõn

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Moskvas asuva Donskoi kloostri väikesesse kirikusse mahtus täna sadakond valitud leinajat, kes said jätta viimast korda hüvasti Nobeli kirjanduspreemia laureaadi Aleksandr Solženitsõniga, kes paljastas maailmale Gulagi laagrite jubedused.

Kunagine tuntud nõukogude dissident suri pühapäeval 89 aasta vanuselt. Tema matmine kunagiste valgekaartlaste tähtsale kalmistule näitab, kui palju ajad on muutunud, märkis Reuters. Selleks pidid võimud andma eraldi loa.

Venemaa president Dmitri Medvedev oli samuti matuseliste seas, kes saatsid ära minevikus aastaid vangistuses veetnud mehe. Solženitsõn pagendati omal kommunistliku režiimi kritiseerimise pärast riigist ning tema kodakondsus ennistati alles aastal 1990.

Neli aastat hiljem kodumaale naasnud kirjanik veetis oma elu viimased aastad vaikselt Moskvas. Donskoi kloostri surnuaia valis ta ise oma viimaseks puhkepaigaks viie aasta eest.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles