Türgis sulges plahvatus tähtsa naftajuhtme

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

BP juhitav konsortsium peatas täna naftatarned suurel trassil Türgi idaosas, kuna selles toimunud plahvatus vigastas ventiiliklappi ning põhjustas tulekahju, mille kustutamiseks kulub ekspertide hinnangul vähemalt ööpäev.

Bakuu-Thbilisi-Ceyhani toru on üks tähtsamaid toornafta tarnekanaleid Lääne-Euroopasse, kuid hindu maailmaturul see õnnetus väga ei mõjutanudki, kergitades barrelihinna vaid hetkeks üle 120 dollari.

BP pressiesindaja sõnul veetakse laevadega toornaftat Ceyhani sadama varudest endiselt välja ning tootmine Aserbaidžaanis jätkub samuti. Naftajuhtme parandamise ajal kogutakse seda hoidlatesse.

Kohaliku kuberneri kinnitusel oli plahvatuse põhjus viga süsteemis, mitte terrorirünnak. BTC trassi kaudu loodetakse järgmisel aastal päevas voolama panna juba 1,2 miljonit barrelit toornaftat,  mis moodustaks terve protsendi kohu maailma toodangust.

Türgi ja Iraani piiril tänavu märtsis toimunud plahvatus seiskas samal trassil nafta- ja gaasitarned viieks päevaks. Siis võtsid juhtunu eest vastutuse separatistid Kurdistani Tööparteist.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles