Ühendpartei jääks mõnes vallas korraga koalitsiooni ja opositsiooni

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsid ja Rahvaliit ühisosa otsimas.
Sotsid ja Rahvaliit ühisosa otsimas. Foto: Priit Simson

Kui mõnes vallas on Rahvaliit praegu koalitsioonis ja sotsid opositsioonis, siis erakondade liitmisel võib tekkida olukord, kus ühendpartei jääb samas omavalitsuses korraga nii koalitsiooni kui opositsiooni.


Rahvaliidu aseesimehe Kajar Lemberi sõnul leppisid nende partei ja sotside esindajad nimelt tänahommikuses läbirääkimistevoorus kokku, et see, kas erakondade ühendamine muudab ka jõuvahekordi konkreetses vallas, jääb piirkonnaühenduste endi otsustada.

Kui mõnes linna- või vallavolikogus otsustatakse leivad ühte kappi panna, siis lepiti täna Lemberi sõnul kokku, et konkreetses omavalitsuses koalitsioonilepingut selle tõttu muutma ei hakata ehk siis opositsioonist ületulija oma soovidega koalitsioonilepingutele lisakohustusi esitama ei hakka.

Lemberi hinnangul on reaalne, et üldjuhul eelistavad piirkondlikud ühendused just viimase variandi kasuks.

Samuti räägiti Rahvaliidu aseesimehe sõnul täna sellest, kuidas ühendada mõlema erakonna otsustuskogud. Tema väitel on praegu reaalne, et kõik juhtorganid - juhatused, volikogud - liidetakse lihtsalt kokku. Lemberi väitel räägiti samas sellest teemast üldpõhimõtete tasemel ega vaadatud, kas see tähendaks, et nt erakond, mille volikogu on suurem, saavutaks ühendparteis domineerivama positsiooni.

Rahvaliit ja sotsid jätkasid täna diskussiooni ka nn riigireformi teemadel. Lemberi sõnul jäi põhisõnumiks see, et maakondadele tuleb anda uus hingamine - tuleb tagada, et igas maakonnas säiliks teatud minimaalne teenuste tase, mida pakkuvaid asutusi sealt ära ei kolita.

«Tuleb kokku leppida, millised teenused on kohalik omavalitsuse, millised maakonna ja millised riigi tasandil,» ütles Lember Postimees.ee'le.

Sotsiaaldemokraadid ja Rahvaliit leppisid täna ka kokku, et kolmandat korda kohtuvad nende läbirääkimisdelegatsioonid neljapäeval. Täna õhtul kogunevad Lemberi sõnul veel mõlema erakonna juhatused, et saada ülevaade läbirääkimiste senisest kulust ning seada sihte edasiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles