Euroopas keelustati inimese kloonimine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VILLU PÄÄRT

Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee võttis eelmisel nädalal vastu soovitusliku iseloomuga otsuse inimeste kloonimise keelustamiseks.

«Kloonimine on väga raske teaduseetiline probleem. Inimkond on teinud korduvalt vigu, suure avastuse lävel seistes ei ole mõistnud seda ära keelata,» ütles assambleel Eesti delegatsiooni koosseisus osalenud Anti Liiv «Postimehele». «Selle otsusega võibolla me keelustame inimese tagavaraosade tootmise või võimaluse toota Erki Noolt 15 000 eksemplaris.»

«Küsimus on selles, kas see keeld suudab tõkestada kloonimisuuringuid ja mida see keelamine kaasa toob. Otsus on soovitusliku loomuga esimene samm, mis kehtib Euroopas, aga see ei tähenda veel õnnestumist,» märkis Anti Liiv.

Tema sõnul väitis Islandi esindaja teaduskomisjoni istungil, et maailmas eksisteerib juba üsna mitu kloonitud inimest. «Saabus selline külm vaikus ja tehti teist juttu,» kirjeldas Liiv istungil järgnenut.

Tartu Ülikooli biotehnoloogia professor Andres Metspalu kinnitab, et inimest ei ole kuskil kloonitud, küll on tehtud lammas ja lehm: «Ei ole võimalik, et elaks inimene, kes oleks kloonitud, see on täielik jama.»

Metspalu sõnul kasutavad inimeste rakke kõik biotehnoloogialaborid, kuid ainsad kloonimisesarnased katsed tehti mõne aasta eest USAs Seattle’is, kus üks teadlane lõigustas inimese embrüo sarnaselt veterinaarias ühesuguste vasikate saamiseks kasutatava lõigustamisega. «Lisaks avalikule hukkamõistule sai ta ka ülikoolis karistada, kuigi ta ei kasvatanud neid rakke rohkem kui mõni päev. See on kõik, mis on tehtud,» ütles Metspalu.

«Niisuguse tehnikaga, nagu tehti kloonilammas Dolly, ei ole võimalik inimest kloonida, sest me ei teagi veel, kuidas see inimese puhul käib, ei ole tehtud piisavalt fundamentaaluuringuid,» lisas Metspalu.

Anti Liivi sõnul kerkis assambleel ka küsimus, et Interpol peaks looma eriosakonna inimese kloonimise tõkestamiseks, kuid see ei leidnud toetust. Assamblee otsustas, et kui mõni labor siiski tuleb välja kloonitud inimesega, siis seda inimest ei tuleks hukata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles