EESTI TELEFONI MONOPOL LÕPUSIRGEL

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Homme tuleb valitsuses arutusele kaabelleviseaduse projekt, mille realiseerumine seadusena lõpetab Eesti Telefoni monopoolsed õigused teletariifide vallas ja paneb aluse tegeliku konkurentsi tekkele telefonsides.

«Postimees» on seisukohal, et Eesti telefonsides peab tekkima konkurents, mis annaks klientidele võimaluse valida erinevate firmade ja tingimuste vahel. Samuti peaks tekkiv konkurents viima telefonihinnad tasemele, mis vastaks Eesti elatustasemele ja võimaldaks inimestel tsiviliseeritud riikide kombel telefoniteenuseid tarbida.

Eesti telefonside tariifid on praegu kõrgemad kui enamikus Euroopa riikides ja võimaldavad AS Eesti Telefoni seljataga tegutsevatel välisinvestoritel Eestist välja viia megakasumeid. Paraku on AS Eesti Telefoni monopoolne positsioon nii Eesti-siseses kui ka rahvusvahelises kaugsides kaitstud 31. detsembrini 2003 kontsessioonilepinguga ja seda on võimalik kõigutada vaid järk-järgult.

30. detsembril 1992 Andi Meistri poolt signeeritud kontsessioonileping lubab teistele operaatoritele kuuluvaid telefonivõrke luua vaid siis, kui Eesti Telefon on oma strateegilised huvid mingis piirkonnas juba realiseerida jõudnud. Paraku on aga valitsusse minev kaabelleviseadus hakanud ootamatult Eesti Telefoni seljatagust nõrgendama.

Eesti Telefon püüab arusaadavatel põhjustel oma positsioone kaitsta ja teeb kõik selleks, et konkurentsi lubav seadus valitsusest edasi Riigikokku ei jõuaks. Võimaluse venitamiseks annab selgitustöö valitsuses, et kaabelleviseadus on üks osa teede- ja sideministeeriumis kavandatavast telekommunikatsiooniseadusest ning seega tuleks kaabelleviseadus kuni telekommunikatsiooniseaduse valmimiseni päevakorrast maha võtta.

Otsus tähendaks aga vähemalt pooleaastase viivituse tekkimist telefonsidet reguleerivas õigusloomes ja ühtlasi ka kasumite säilimist Eesti Telefonile.

Paraku on Eesti majandus teinud aga mitmed pöördumatud sammud turumajanduse poole, ja mida iganes Eesti Telefon ka pähe ei võtaks, ei suuda ta ilmselt majanduse pöördumatut arengut ümber keerata ja oma kasuks lükata. Varem või hiljem jõuab konkurents ka telefonsidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles