Tõnis Lukasest sai ajaloomagister

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MADE LAAS

Eile kaitses Tartu ekslinnapea Tõnis Lukas edukalt magistritöö Tartu toomhärradest keskajal.

Tõnis Lukase magistritöö «Tartu toomhärrad 1224 -1558» sai Tartu Ülikooli ajaloo osakonna magistritööde kaitsmiskomisjonilt maksimaalse hinde.

Töö käsitles Tartu toomhärrade päritolu, haridusteed, nende tihedaid suhteid Rooma paavstidega jne. Toomkapiitel oli nõuandvaks organiks piiskopi juures ja otsustas näiteks, kuidas viia läbi jumalateenistusi, jagada kiriku maid, raha ja ameteid. «Püüdsin kogu seda õhustikku ette kujutada ja luua teadusliku aluse selleks, et öelda, kes need toomhärrad olid ja kuidas nad määrasid tegelikult Tartu ja tartlaste käekäiku keskajal,» iseloomustas oma tööd Tõnis Lukas. «Fakt on see, et nad olid tähelepanuväärsed ja mõjukad isikud ning et nii avatud Euroopale ei ole Tartu ja Eesti kunagi olnud kui keskajal,» ütles Lukas.

Teadustööd oponeerinud ajalookandidaat Priit Raudkivi sõnul on Lukase kõrgest klassist süvauurimus Liivimaa ajaloost teedrajav, sest analoogiliselt tuleks uurida ka Liivimaa teisi piiskopkondi. «Siis oleme kindlasti kogu Liivimaa fenomeni mõistmisele juba üsna lähedal,» nentis ta.

Praegu Treffneri gümnaasiumis õpetajana töötav Lukas ütles, et kavatseb sama teemaga edasi tegeleda ja uurida ajalooallikaid ka Vatikani arhiivis. Lukase sõnul pole ta poliitilisest tegevusest täiesti loobunud, vaid kandideerib ilmselt ka järgmistel valimistel. «Inimene peab ju midagi muud ka elus tegema kui ainult poliitikat,» põhjendas ta teadustööle suundumist. Tartu linnapeaks lubas ta kandideerida siis, kui selleks vajadus on.

Tõnis Lukase magistritöö juhendajaks oli Tartu Ülikooli emeriitprofessor Sulev Vahtre, tööd oponeerisid Priit Raudkivi ja magister Tiina Kala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles