ETV suurhüvitised ajendavad ringhäälingunõukogu kontrolli tugevdama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRIIT ENNET

Eesti Televisiooni endise peadirektori makstud suured hüvitised ametist lahkunud juhtivtöötajatele ajendavad ringhäälingunõukogu võtma oma kontrolli alla Eesti Televisiooni ja Eesti Raadio töötajate töölepingute sõlmimise ja muutmise.

«See on meie poolt jõhker samm uute peadirektorite suhtes,» ütles Ringhäälingunõukogu esimees Paul-Eerik Rummo, «kuid selline ettepanek on peadirektorite endi poolt tulnud ja me leiame, et see samm tuleb astuda.»

Rummo ütles, et ringhäälingunõukogu peab igal juhul hakkama kontrollima Eesti Televisiooni ja Eesti Raadio juhatuse liikmete töölepinguid.

Ringhäälingunõukogu muudab ETV ja ERi põhikirja ja toob töölepingute sõlmimise ja muutmise peadirektorite ainupädevusest oma kontrolli alla.

Ringhäälingunõukogu tegi oma otsuse seoses ühtekokku üle miljoni krooni ulatuvate hüvitustega, mis on määratud Eesti Televisioonist lahkuvatele juhtivtöötajatele.

Rummo ütles, et vaatas ETV endise peadirektori Hagi Sheini sõlmitud hüvituse maksmise kokkulepped koos õiguskantsleriga läbi ja leidis, et need on seadustega kooskõlas. «Asi on ilmselt lihtsalt selles, et töölepinguseadus ja palgaseadus on koostatud tervemõistuslikul eeldusel, et tööandja ei hakka sõlmima lepinguid iseenese kahjuks,» ütles Rummo. «See on sisuliselt täiesti absurdne, aga töölepinguseaduse koostamisel ei ole osatud sellist absurdsust ette näha.»

Oktoobri lõpul ETV peadirektori ameti maha pannud Hagi Shein sõlmis oma kolme viimase tööpäeva jooksul seitsme juhatuse liikmega töölepingu lõpetamise kokkulepped, mille alusel neile makstakse hüvitusi summaarselt enam kui 600 000 krooni ulatuses, hoolimata sellest, et nad lahkuvad omal soovil. Analoogsed kokkulepped enam kui 170 000 krooni ulatuses on oma alluvatega sõlminud ka ametist lahkuv ETV äritalituse juht Rait Killandi. Koos mõnele töötajale makstavate väiksemate preemiatega ja sotsiaalmaksuga küünib ETV väljaminek miljonist kroonist kõrgemale.

Ka sõlmis Shein ringhäälingunõukogu andmetel oktoobri viimastel päevadel töölepingu muutmise kokkuleppeid veel vähemalt kolme ETV senise juhtivtöötajaga, mis võimaldavad neil saada kuni 12 kuupalga suurust hüvitust juhul, kui nad lähematel kuudel lahkuda otsustavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles