Vabaõhumuuseum toibub põlengust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UUDISTETOIMETUS

200 000 krooni vabaõhumuuseumile mõeldud erakorralist toetusabi peaks kultuuriministeeriumilt laekuma täna. Mitmed erafirmad läksid tulekahjus fondihoidla kaotanud muuseumile appi juba eile-üleeile.

«Kultuuriministeeriumi kantsler Toivo Kuldsepp kinnitas kolmapäeva õhtul, et muuseumile antakse 200 000 krooni. Neljapäeval täpsustati, et toetusraha laekub meie arvele reedel,» rääkis vabaõhumuuseumi haldusdirektor Rein Koppelmann. Ööl vastu kolmapäeva hävis 7 tundi kestnud põlengus muuseumi fondihoidla ligi tuhande eksponaadiga.

Haldusdirektori sõnul on 200 000 krooni kui hädaabi. Näiteks saab siis osta suuri presentkatteid, mis tõmmatakse üle fondihoidla ahervareme ja nii kaitsta põlengus vaid osaliselt kannatada saanud eksponaate.

Rein Koppelmann ütles, et vabaõhumuuseumis koostatakse ka kalkulatsioon, kui palju läheb maksma fondihoidla taastamine. «Edasi loodame juba valitsuse reservfondile,» lisas haldusdirektor. Ta peab plaani viia osa eksponaate muuseumi haldustsooni plekkangaari, kuid enne tuleb see praegu läbitilkuva katusega hoone korralikult soojustada ning sinna vaheseinad ja riiulid sisse ehitada.

Vabaõhumuuseumile on pärast kolmapäevast tulekahju abi pakkunud mitmed ametnikud ja erafirmad.

Haldusdirektor Koppelmann loetles: Tallinna abilinnapea Peeter Kreitzberg korraldas, et muuseumis taastatakse osaliselt hävinud elektrivarustus; firma Securitas teeb tasuta korda tulekahjus kannatanud tuletõrje- ja valvesignalisatsiooni; Esmofon parandas oma kulu ja kirjadega muuseumi direktori mobiiltelefoni, mis põlengu ööl vette kukkus. «Mitmed ehitusfirmad pakuvad väga soodsatel tingimustel abi, aga me ei kasuta seda, kuna praegu on põhiline mure päästetud asjade evakuatsioon,» lõpetas haldusdirektor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles