TV 3 veebruarist Tallinnas PAL-süsteemis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

VIIRE VILLANDI

Eratelekanali TV 3 Tallinna saatja läheb veebruaris üle PAL-süsteemile.

TV 3 läheb alates 2. veebruarist üle PAL-süsteemile, mis on enamiku Lääne-Euroopa riikide televisioonisaatjate standard, ütles Postimehele TV 3 tehnikadirektor Urmas Aiaste.

«Me ei ole esimene pääsuke sel alal, PAL-süsteemi kasutab ka TV 1. Esialgu puudutab PAL-süsteemile üleminek vaid Tallinna 28. kanali saatjat. Veebruaris tuleb meil uus kava ja siis hakkame ka tallinlastele saateid PAL-süsteemis edastama.»

TV 3 tegevjuht Andres Jõesaar on BNSile öelnud, et veebruari algusest pikeneb nende saatepäev kuni kuue tunni võrra.

Aiaste sõnul on SECAM-süsteem pärand Nõukogude Liidust. «SECAMit kasutataksegi praegu valdavalt endise Nõukogude Liidu aladel, kuhu see tuli omal ajal Prantsusmaalt.

Sel ajal oli Prantsusmaa N Liidule peamine, kui mitte ainuke sõber. Endised sotsialismimaad on aga kõik minu teada PALile üle läinud.»

Küsimusele, mida peaksid tegema need inimesed, kellel on vana, SECAM-süsteemi televiisor, vastas Aiaste, et kõige õigem on osta uus teler.

«Kui ma ütleksin, et muretsege PAL-plokk, poleks see aus, sest kevadel hakkame edastama ka stereoheli, mida vana SECAM-teleri ja PAL-plokiga ikka kätte ei saa.»

Aiaste teada on pooled Eestis kasutatavatest teleritest juba praegu kahesüsteemsed. «Tallinnas on neid arvatavasti veelgi enam. Just seetõttu alustamegi PAL-süsteemile üleminekut pealinnas.»

TV 3 tehnikadirektori sõnul on järgmisena kavas rakendada PAL-süsteemi Kohtla-Järve saatjal, tuleval aastal jõutakse ehk juba Lõuna-Eestisse.

«Tallinnas kasutusele võetav PAL-standard on selline, mille puhul ka heli muudab sagedust. Nii et need, kes seni ei saanud oma teleriga vaadata TV 1 ega Soome televisooni, neil ei lähe üksnes pilt mustvalgeks, vaid jääb ka televiisor tummaks.

Võibolla Lõuna-Eestis jätame seal PAL-süsteemile üle minnes algul helisageduse muutmata.»

Aiaste arvas, et varem või hiljem loobutakse Eestis SECAMist täielikult. «Ma ei tea, kas televisooni tulevik on just PAL, kuid ma tean, et kindlasti pole see SECAM,» ütles Aiaste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles